Najbližšie – piate – štvrťfinálové kolo autorskej súťaže Eurovision Song Contest 2010 ponúkne ďalšiu várku piesní v podaní známych či neznámych interpretov. Okrem horúceho favorita – speváčky Kristíny a jej piesne 'Horehronie' sa k slovu dostanú i ďalší.

Reinkarnovaná hlohovecká skupina Exponent (pred viac ako dvadsiatimi rokmi mali hit 'Stotisíc sĺz pre lásku'), Smola a hrušky, Arzén a Sunlips ('Správy v splne'), Vierka Ayisi, Robo Mikla a Marcel Berky – to sú mená ôsmych z desiatich piatkových súťažiacich.

Peter Bič sa v aktuálnom ročníku súťaže vyskytol už uplynulú nedeľu ako "druhý kanál" skupiny Stereo.

Ich pesnička 'Niekde medzi tým' síce nepostúpila, gitaristu skupiny IMT Smile však na obrazovkách uvidíme ešte raz. Speváčka Dáška Kostovčík je súčasťou jeho projektu Peter Bič Band. Na jar pod touto značkou vychádza album, z ktorého pochádza aj pieseň 'Dážď'.

O Dáške Kostovčík sa Peter Bič vyjadril aj takto: "Dáška je veľmi výrazná v spevovom prejave a má osobitú farbu hlasu." V kapele pôsobí od septembra 2009 a jej obsadeniu pomohla maličká náhoda. "Môj priateľ pracuje v štúdiu, v ktorom Peter nahrával svoju sólovku. Chýbala im však speváčka. Doma mi vtedy pustil ešte len hudobný podklad k jednotlivým skladbám, ktoré sa mi zapáčili hneď pri prvom počutí. Chalani ma pozvali na skúšku a chémia medzi nami zafungovala," vysvetľuje speváčka Dáška Kostovčík.

O pripravovanom albume môžeme prezradiť aj to, že niektoré skladby naspievali známi slovenskí speváci. Dáškin hlas však budete môcť počuť až v štyroch piesňach.

S chystanými albumami súvisí aj informácia týkajúca sa speváka Bystríka a jeho účasti na Eurosongu. 'Slnko nespáli' je nielen skladbou, s ktorou by Bystrík rád reprezentoval Slovensko na finále súťaže v Oslo, ale i prvou skladbou jeho tretieho albumu, na ktorom momentálne usilovne pracuje.

Skladbu 'Slnko nespáli' si Bystrík zložil sám, produkovali ju ľudia z Creative Music House, najmä dvojica Kachút – Solovic, s ktorou spolupracuje spevák aj na príprave novej kolekcie piesní. "Album je už z časti hotový. Zatiaľ sme nahrali päť skladieb vrátane Slnko nespáli. Celkovo ich bude jedenásť a všetky budú naspievané po slovensky. Všetku hudbu som si zložil ja, s pár textami mi vypomohli poprední slovenskí textári Vlado Krauzs a Jozef Husovský," prezradil Bystrík.

Na nový album sa fanúšikovia môžu tešiť v apríli tohto roku, ešte predtým sa však dozvieme, ako dopadne pilotná skladba z neho v konkurencii tohtoročného Eurosongu.

Text: Peter Lehotský
Foto: -sp-, -aek-

Súvisiaci interpreti: Bystrík, Dáška Kostovčik