Album britskej dvojice Massive Attack s názvom 'Heligoland' sa dnes celosvetovo dostal do predaja. Od vydania '100th Window' ubehlo dlhých sedem rokov, no podľa nedávnych vyjadrení kapely by sa fanúšikovia po očakávanej piatej štúdiovke mohli dočkať novej hudby už v máji. Pripravovaná EP platňa má obsahovať niekoľko skladieb, ktoré sa na album nedostali, ale aj úplne nové piesne.

Nový album, nesúci meno nemeckého súostrovia v Severnom mori, obsahuje 10 skladieb, ktoré vznikali v rokoch 2005 až 2009. Vychádza ako CD, v mp3 na iTunes, a pre fajnšmekrov aj v špeciálnej edícii na troch 12" vinyloch spolu s CD verziou a knihou grafických diel Roberta "3D" Del Naju.

Rovnako ako predchádzajúce albumy Massive Attack, aj tento zdobia hosťujúci vokalisti - Martina Topley-Bird, Hope Sandoval, Damon Albarn, či Horace Andy. Atmosféra albumu odráža korene trip-hopu 90-tych rokov, no pozorný poslucháč postrehne aj inšpiráciu aktuálnym zvukom undergroundovej elektroniky ('Babel', 'Flat of the Blade', 'Atlas Air'). Štruktúra skladieb nie je ľahko čitateľná, niektoré začínajú "nenápadne" a postupne gradujú k zimomriavkovému vyvrcholeniu ('Paradise Circus', 'Saturday Come Slow'), iné od začiatku nastolia typicky zahmlenú bristolskú auru, z ktorej sa po troch-štyroch minútach zrazu vynoríte s pocitom, akoby niečo ostalo nedopovedané ('Splitting The Atom', 'Psyche').

Originálne skladby dopĺňa originálna forma videoprezentácie albumu. Na oficiálnej stránke Massiveattack.com sa zatiaľ objavili štyri krátke filmy. V jednom z dvoch klipov ku skladbe 'The Splitting Atom' kapela poukazuje na krutosť býčích zápasov, zaujímavé je aj video 'Paradise Circus', ktoré je výpoveďou a zároveň (pre mládež nevhodnou) poctou pornografickej herečke Georgine Spelvin. Na stránke Heligoland-films.massiveattack.com by sa mali objaviť aj ďalšie tri videá, na prezretie klipov k albumu 'Heligoland' je však potrebné konto na Twitter.com.

Okrem albumu vyšlo dnes aj EP 'Heligoland Remixed' s remixami od Tima Goldsworthyho, Guia Borratta alebo Breakagea. Na info o remixoch "zázračného dieťaťa dubstepu" - Buriala - si zatiaľ budeme musieť počkať. Už teraz je však isté, že sa v máji na trhu objavia ďalšie doposiaľ nevydané piesne z dielne Massive Attack. "Pravdepodobne to budú skladby, ktoré sme nedali na tento album a možno aj nejaký nový materiál," povedal o pripravovanom EP Del Naja.

Jednou zo skladieb EPčka by mohol byť song 'Red Light', ktorý Massive Attack nahrali spolu s Guyom Garveym z kapely Elbow. "To je jeden z trackov, ktorý sa pokúšame dokončiť. Hráme ho na koncertoch už dva roky, ale stále ho nevieme doklepnúť. A neviem, či ho vôbec nahráme," dodal 3D.

Tracklist albumu 'Heligoland':

1. Pray for Rain (feat. Tunde Adebimpe)
2. Babel (feat. Martina Topley-Bird)
3. Splitting the Atom (feat. Horace Andy)
4. Girl I Love You (feat. Horace Andy)
5. Psyche (feat. Martina Topley-Bird)
6. Flat of the Blade (feat. Guy Garvey)
7. Paradise Circus (feat. Hope Sandoval)
8. Rush Minute
9. Saturday Come Slow (feat. Damon Albarn)
10. Atlas Air

--
Text: Patrik Marflák
Zdroj: Massiveattack.com, Nme.com
Foto: Massiveattack.com

Súvisiaci interpreti: Massive Attack