Mladá kapela Moustache sa síce nepretŕča na televíznych obrazovkách v Eurovízii, no vďaka vynikajúcej angličtine a originálnemu zvuku je už teraz vysoko pravdepodobné, že sa vo svete nestratí a fanúšikovia jej budú pribúdať vysokým tempom. Tí súčasní jej už po necelom roku na scéne zabezpečili nomináciu na cenu Radio_Head Awards v kategórii Nováčik roka.

Alternatívno-popový kvintet dal o sebe po prvýkrát vedieť v marci 2009, keď na svoj Myspace zavesili tri vlastné skladby. Jednu z nich, 'Separation Song', začalo rotovať Rádio_FM v relácii Nika_FM. V decembri vydali svoje prvé EP. Dali ním bodku za rokom, v ktorom debutovali pred publikom.

Ich nultý koncert koncom mája 2009 bol celkom zvláštny – doma v Dunajskej Strede otvorili dvere garáže, v ktorej skúšajú, a zahrali svoje pesničky pozvaným kamarátom. Prvé oficiálne vystúpenie absolvovali v bratislavskom klube Hlava XXII. Počas leta a jesene mali okolo 10 vystúpení okrem iného v Budapešti, vo Viedni, v Galante a v Kolárove.

V októbri zverejnili ďalšie dve skladby na internete, následne dostali pozvanie do nočnej talk show Lampa na televíznej stanici Joj Plus. V decembri bubeník Moustache, Simon Matrka tajne produkoval, režíroval a aj si zahral v prvom videoklipe kapely, ktorý natočil k piesni 'My Boys'. V predposledný deň minulého roka im vyšlo eponymné EP na značke EXITlabel. 5 skladieb vo formáte mp3 aj s bookletom (design Simona) sa dá voľne stiahnuť zo stránky www.exitmusic.org/label/moustache.

Naživo vystúpia spolu s The Ills 19. februára v bratislavskom Dome kultúry Lúky, a 26. februára na odovzdávaní cien Radio_Head Awards v budove Slovenského rozhlasu. Do 13. februára je možné za Moustache hlasovať na stránke Radiofm.sk/rha/hlasovanie v kategórii Nováčik roka. Okrem Moustache sa o toto ocenenie uchádzajú aj kapely Billy Barman, Dramatikz, Lublau a Talkshow.


Moustache - 'My Boys'

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veroni Mészáros z kapely Moustache. Viac info o kapele ako aj ukážky tvorby nájdete na www.hudba.sk/moustache.

--
Foto: Kálmán Tarr

Súvisiaci interpreti: Moustache