Lekár zosnulého kráľa popu môže stráviť vo väzení až štyri roky. Informovali o tom zahraničné médiá po tom, ako bola v pondelok 8. februára voči lekárovi Michaela Jacksona kardiológovi Conradovi Murrayovi v Los Angeles vznesená obžaloba.

Tá ho viní z toho, že "nezákonne a svojvoľne" podával spevákovi sedatíva, aby zaspal.

NME.com ďalej uvádza, že žalobcovia označili Murrayovo konanie za nezodpovedné a neopatrné. Conrad Murray vyhlásil, že sa cíti nevinný, jeho právnik poznamenal, že budú tvrdo bojovať za oslobodzujúci rozsudok.

Pred budovou súdu sa počas pondelňajšieho vypočutia obžaloby zhromaždili fanúšikovia Michaela Jacksona, objavili sa aj transparenty s nápisom "Spravodlivosť pre Michaela". Ako píše denník Washington Post, sudca určil pre Murraya kauciu vo výške 75-tisíc amerických dolárov, čo je údajne trojnásobok obvyklej čiastky pri obvinení z neúmyselného zabitia. Lekár potom odišiel do Las Vegas, kde si chce otvoriť súkromnú prax. Sudca ho varoval, že počas pobytu na slobode na základe kaucie by nemal používať a predpisovať anestetiká. Súd bude pokračovať predbežným prerokovaním žaloby 5. apríla.

Štátna zástupkyňa informovala súd o tom, že lekárska komora plánuje pozastaviť Murrayovi lekársku licenciu. Prokuratúra si je však vedomá, že tento krok ovplyvní výkon povolania lekárovi iba v štáte Kalifornia.

Na súde boli prítomní aj pozostalí legendárneho speváka. Otec Joe Jackson vyhlásil, že jeho syn bol zavraždený. V pondelkovej show Larryho Kinga, ktorú vysiela televízna stanica CNN tvrdil, že Murray nie je jediná zodpovedná osoba za smrť Michaela Jacksona: "On je iba obetným baránkom. Za celým tým sú ďalší ľudia, ktorí v synovej smrti majú prsty," povedal podľa denníka Washington Post.

Text: Peter Lehotský
Foto:

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson