V nedeľnom (14.2.) prvom semifinálovom kole slovenských bojov o postup do medzinárodného finále Eurovision Song Contest 2010 v nórskom Osle išlo o veľa – o postup do národného finále. Nečakane hladko, z druhého miesta, sa doň dostal Miro Jaroš, ktorý svoju súťažnú skladbu doprevádza posunkovou rečou, aby jej textu mohli porozumieť aj nepočujúci.

Najviac bol zo svojho umiestnenia prekvapený samotný spevák. Nielenže jeho skladbu 'Bez siedmeho neba' poslucháči z rádií zatiaľ veľmi nepoznajú, no v prvej semifinálovej dvanástke účinkujúcich navyše vystupoval ako úplne posledný.

"Nemal som žiadne veľké očakávania, no bolo mi trochu ľúto, keď som sa počas súťaže stále držal na poslednom mieste," spomína na atmosféru nedeľného večera. "Keď Pyco vyhlasoval celkové výsledky, bol som neskutočne prekvapený."

Aj tentoraz Mira počas spievania sprevádzali priamo na pódiu dve dievčatá Izabela a Stefi. Majú nepočujúcich rodičov, takže ovládajú posunkovú reč a posunkovali celý text Jarošovej pesničky. Podporovali ho však aj desiatky skutočných nepočujúcich a ich príbuzných, ktorí boli v publiku. "Bol to pre mňa silný emotívny zážitok, keď som ich videl. Z celého programu nepočuli vôbec nič, čakali dve hodiny na to, aby ma videli spievať a zachytili text z posunkov. Som rád, že som mal možnosť skladbu takto odprezentovať."

To, čo pôvodne vzniklo len ako drobný nápad na netradičné stvárnenie obsahu piesne, sa ukázalo ako unikátna idea ako priblížiť text skladby tým, ktorí ho nemôžu počuť. "Dostal som veľké množstvo mailov od nepočujúcich, ktorí sa tešia, že konečne môžu pozerať aj zábavný program a rozumejú mu. Mám z takejto podpory veľkú radosť," dodáva spevák.

Miro Jaroš sa s pesničkou 'Bez siedmeho neba' predstaví v slovenskom finále súťaže Eurovision Song Contest 2010 v nedeľu 28. februára.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Eva Bacigalová, manažérka Mira Jaroša.

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš