Včera večer prebehlo v Londýne odovzdávanie cien BRIT Awards 2010. Za akademické obdobie roku 2009 rozdávali sošky v 15 kategóriách. Vo viacerých z nich boli nominovaní umelci z úplne opačných žánrových spektier. Typickým príkladom je napríklad kategória Najlepšia britská speváčka. O sošku sa v nej pobili aj Bat For Lashes a Leona Lewis, nakoniec ju však získala Lily Allen.

V tej istej kategórii týkajúcej sa mužského pohlavia obišiel na prázdno Robbie Williams, radosť z výsledkov mal raper Dizzee Rascal, ktorý počas posledného roka nadobro prešiel od drsného grime-u k tvorbe tanečných hitoviek.

Objavom roka sa stali JLS. Chlapčenská formácia po účasti vo finále talentovej súťaže X Factor vlani prerazila úspešnými singlami 'Beat Again' a 'Everybody in Love'. Prvá menovaná skladba, ktorá je zároveň ich debutovou nahrávkou, bola včera vyhlásená za britský singel roka.

Britskou skupinou roka sa však nestali ani oni, ani mnohými favorizovaní Muse. Prestížne ocenenie putovalo do rúk alternatívnych Kasabian. Jeden z najväčších objavov britskej scény, formácia Florence and the Machine, mala želiezka v ohni v podobe troch nominácií. Napokon sa musela uspokojiť s ocenením Britský album roka, ktorým sa stal ich debut 'Lungs'.

Cenu kritiky si odniesla Ellie Goulding, Robbie Williams získal ocenenie za významný prínos v oblasti populárnej hudby.

Zahraničným cenám jednoznačne dominovala Lady Gaga, získala ocenenia vo všetkých nominovaných kategóriách (najlepšia medzinárodná speváčka, najlepší medzinárodný album aj medzinárodný objav roka). V mužskej kategórii medzi zahraničnými sólovými umelcami bodoval raper Jay-Z.


Lady Gaga: 'Telephone' / 'Dance in the dark' (Live @ BRIT Awards 2010)

O rozruch počas tohtoročných BRIT Awards sa postaral hneď v úvode – organizátori asi vedeli, prečo zaraďujú odovzdanie ocenenia práve do tejto časti večera – Liam Gallagher. Platňa skupiny Oasis z roku 1995 '(What's the Story) Morning Glory?' je albumom tridsaťročia, Gallagher však miesto toho, aby vyjadril vďaku za toto ocenenie spustil spŕšku vulgarizmov, bratovi Noelovi odkázal, že kapela bude pokračovať aj bez neho a sošku spolu s mikrofónom hodil do publika.


Liam Gallagher @ BRIT Awards 2010

Udeľovala sa aj ďalšia retrospektívna cena. Hitom tridsaťročia sa stala pesnička dievčenskej formácie Spice Girls z roku 1995 'Wannabe'/'Who Do You Think You Are'. Nominovaných bolo 18 skladieb, medzi nimi napríklad aj 'Live And Let Die' (Paul McCartney), 'Earth Song' (Michael Jackson), >'Who Are You' (The Who), či 'I Owe You Nothing' od takmer zabudnutých Bros.

Úplný zoznam víťazov 30. ročníka hudobných Brit Awards:

Najlepší britský spevák: Calvin Harris
Najlepšia britská speváčka: Lily Allen
Najlepšia britská skupina: Kasabian
Najlepší britský album: Florence And The Machine - Lungs (2009)
Najlepší britský singel: JLS - Beat Again
Najlepší britský nováčik: JLS
Najlepší zahraničný spevák: Jay-Z
Najlepšia zahraničná speváčka: Lady GaGa
Najlepší zahraničný nováčik: Lady GaGa
Najlepší zahraničný album: Lady GaGa - The Fame (2008)
Cena kritiky: Ellie Goulding
Najlepší britský album uplynulých 30 rokov: Oasis - (What's the Story) Morning Glory?
Najväčší hit uplynulých 30 rokov: Spice Girls - Wannabe/Who Do You Think You Are / rok 1997
Producent roka: Paul Epworth
Výnimočný prínos v oblasti hudobnému priemyslu: Robbie Williams

Text: Peter Lehotský
Foto: Brits.co.uk

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, Oasis