Je rozhodnuté. Po šiestich štvrťfinálových, dvoch semifinálových kolách a jednom finálovom kole sa vďaka diváckemu hlasovaniu ale aj vďaka hlasom poroty môže z víťazstva tešiť od začiatku favorizovaná speváčka Kristína.

Víťazka bude v nórskom Osle v máji reprezentovať Slovensko so skladbou 'Horehronie', ktorej hudbu zložil Martin Kavulič a text napísala žijúca legenda slovenskej pop music Kamil Peteraj.

Kristína, ktorá sa včera na pódiu predstavila ako druhá v poradí, nestratila podporu fanúšikov ani napriek aféram, ktoré boli tesne pred veľkým finále prepierané v médiách.

Od prvých sekúnd finále, kedy bolo spustené divácke hlasovanie, sa usadila v diváckom hlasovaní na prvom mieste a bezkonkurenčne na ňom zotrvala až do víťazného konca. Po zúčtovaní diváckeho i porotcovského hlasovania napokon vyhrala s počtom bodov 23, pričom maximálny možný počet získaných bodov bol 24.

Dvadsaťtri bodov síce získala aj speváčka a huslistka Mista, ktorej porota pridelila dvanástku, ale keďže v prípade rovnosti bodov je rozhodujúci výsledok diváckeho hlasovania, musí sa uspokojiť s pozíciou prvej náhradníčky. Kristínu v súčasnosti čaká nakrúcanie promo videoklipu a následne 25. mája prvé semifinálové kolo v Nórsku.

Druhým náhradníkom sa, rovnako ako pred rokom, stal Tomáš Bezdeda. Ostatní interpreti sa vo finálovom kole umiestnili od štvrtého po dvanáste miesto v nasledovnom poradí: Aya; Miro Jaroš; Pavol Remenár, Klára &# Liquid Error; Soňa; Martina Schindlerová; Marián Bango; Robo Opatovský; Mayo; Free Voices.

Po skončení národného kola, v ktorom príležitosť na zviditeľnenie využili nielen zabehnutí interpreti ale aj úplne neznáme tváre, ostáva slovenským fanúšikom len dúfať, že 'Horehronie' zaujme aj divákov z iných častí Európy a postúpi do veľkého medzinárodného finále, ktoré sa bude konať 29. mája. Kristína by na to mala mať všetky predpoklady - jej skladba je dynamická, spolu s tanečníkmi má výrazný pódiový prejav a verím, že napriek tomu, že slovám nikto neporozumie, zaujme aj speváčkin hlas. Hoci naživo nebol vždy stopercentný.

V Eurovízii však už dávno nejde len o hudbu a spev ale predovšetkým o veľkú pódiovú šou. Dianie na pódiu i v zákulisí zachytil na sobotňajšom finále náš fotograf Igor Daniš.



Výsledky finále:

1. Kristina - Horehronie - SMS 37,6% = 12 bodov + 11 bodov porota = 23 bodov
2. Mista - Emotions - SMS 16,5% = 11 bodov + 12 bodov porota = 23 bodov
3. Tomáš Bezdeda - Na strechách domov - SMS 7,4% = 9 bodov + 8 bodov porota = 17 bodov

4. Aya - Do neba volám - SMS 5,3% = 8 bodov + 9 bodov porota = 17 bodov
5. Miro Jaroš - Bez siedmeho neba - SMS 5,0% = 6 bodov + 10 bodov porota = 16 bodov
6. Pavol Remenár, Klára & Liquid Error - Figaro - SMS 5,2% = 7 bodov + 7 bodov porota = 14 bodov
7. Soňa - Skús ma viesť - SMS 9,8% = 10 bodov + 3 body porota = 13 bodov
8. Martina Schindlerová - Môžeš ísť - SMS 3,1% = 4 body + 4 body porota = 8 bodov
9. Marián Bango - Ty tu ticho spíš - SMS 4,5% = 5 bodov + 2 body porota = 7 bodov
10. Robo Opatovský - Niečo máš - SMS 2,1% = 2 body + 5 bodov porota = 7 bodov
11. Mayo - Tón - SMS 0,8% = 1 bod + 6 bodov porota = 7 bodov
12. Free Voices - Z osnov - SMS 2,6% = 3 body + 1 bod porota = 4 body

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Kristína