Do rúk (a do uší) sa nám dostali prvé tri oficiálne nahrávky hudobníka, ktorý sa ukrýva za značkou JuSt. Jeho civilné meno je Juraj Strásky, žije vo Varíne pri Žiline a už roky sa venuje hudbe.

Po vypočutí skladieb sme skonštatovali, že JuSt je songwriter, akých na Slovensku pravdepodobne nemáme. Z pesničiek cítiť inšpiráciu hudbou 60-tych rokov, britskými gitarovkami a pesničkármi. Boba Dylana nevynímajúc.

Juraj Strásky počas študentských čias vystriedal niekoľko skupín, pomedzi to však založil rodinu a gitara skončila na pár rokov v kúte... Po prestávke sa vracia späť.

Starší, skúsenejší, viac sebavedomý. Zariadi si malé domáce štúdio, ktorému dáva honosný názov "Pivnica Records". Objavuje MySpace, kam umiestňuje svoje nové pesničky. Prekvapivo sa páčia aj úplne neznámym ľuďom. JuStova tvorba zaujme zlatého slávika Petra Cmorika, ktorý si berie dve pesničky na jeho album 'Jedno si želám' ('Veci ktoré boli' a 'Slabý príbeh').

Koncom roka 2009 JuSt oslovuje na spoluprácu vychyteného producenta Mareka Rakovického zo skupiny Lavagance. Pod jeho vedením nahráva počas februára 2010 svoj prvý singel s názvom '...budem hrať'. Nachádzajú sa na ňom 3 skladby, ktoré sa dajú vypočuť aj na Hudba.sk. Stačí kliknúť SEM.

Za zmienku stoja určite všetky tri horúce novinky, redaktorským favoritom je však momentálne strong 'Voľný'. Prajeme príjemné počúvanie.

Text: Peter Lehotský
Foto: archív J. S.

Súvisiaci interpreti: JuSt, Lavagance