Už viac ako tri roky ubehli od zrodu odvážnej myšlienky, ktorá napadla dvoch mladých ludí. V dobe, kedy je slovo "brať" na prvom stupni rebríčka hodnôt, v dobe, keď sa namiesto pomoci ľudia otáčajú chrbtom a v dobe, kedy sa ešte stále ukazuje prstom na ludí, ktorí, či už výzorovo alebo názorovo, nespadajú do škatuliek tejto spoločnosti, sa zrodil nápad obrátiť a vytrhnúť list z neviditeľného šlabikára, podľa ktorého punkáčov súdi väčšina ľudí.

Vyznávači rebelantskej a nezávislej hudby aj tento rok ukážu, že vedia pomôcť tam, kde je to naozaj potrebné. Benefičný festival Punkáči deťom 2010 sa uskutoční od 23. do 25. júla.

Z malého skromného festivalíku, ktorý sa prvýkrát konal v meste Brezová pod Bradlom a na ktorom vystúpilo 18 kapiel, sa stal momentálne najväčší punkový festival na Slovensku. Tretí ročník má pre návštevníkov pripravený prívetivejší areál - Lodenica v Piešťanoch - ktorý sa viaže aj s lepšiou dostupnosťou festivalu. Na dvoch pódiach tú vystúpi viac než 50 nielen domácich, ale aj zahraničných kapiel, ktoré sa zrieknu honoráru za vystupovanie a prídu podporiť zbierku na pomoc deťom v ohrození.

Sú medzi nimi také mená ako Skarface (Francúzsko), The Twinkles (Taliansko) či Overflow (Chorvátsko). Nechýba samozrejme ani špička slovenskej a českej scény: Ex-Tip, Totální Nasazení, HT, Načo Názov, Začiatok Konca, Karpina, Ilegality, Punkreas, Degradace, Odpad, Nekultúra, Punk Floid, Sitňan a mnoho ďalších.

Aj tento rok festival ponúkne pestrý program, ktorý nie je založený len na punkových kapelách - na svoje si prídu aj fanúšikovia jamajských rytmov (Karavana, Sakumprásk, Fuera Fondo, Ska3x), rockabilly (Devil Street 13) či popu (Smola a hrušky). Kompletný line-up kapiel, rozpis chystaných atrakcií (súťaže, zbierka hračiek pre deti, kočovná čajovňa, shopy, stolný futbal,...) a ďalšie informácie o festivale nájdete na oficiálnej stránke festivalu Punkacidetom.wz.cz.

Festival Punkáči deťom neurazil ešte dlhú cestu, ale za 3 roky svojej existenie prekonal veľa. Festival, tak ako aj organizačný štáb narástol niekoľkonásobne a celoročne sa všetci podieľajú na skvalitnení a vylepšení tohto podujatia. "Nechceme prázdne smsky a finančné zbierky, ktoré sa zatúlajú bohvie kde a nik nepovie ani 'ďakujem'. Chceme, aby ste sa zúčastnili všetci tí, ktorým problém bezbranných detí nie je ľahostajný. Tak ako my, tak aj deti, pre ktoré výťažok z tohto festivalu putuje, vám týmto festivalom chceme niečo vrátiť a poďakovať," hovorí organizátor festivalu Andrej Siget.

Line-up festivalu Punkáči deťom 2010:
Skarface (Francúzsko), Overflow (Chorvátsko), The Twinkles (Taliansko), HT, Totálni Nasazení, N.V.Ú., Karpina, Začiatok Konca, Hasiaci Prístroj, Ex-Tip, Volant, Vision Days, Spínací Špendlík, Sex Deviants, Karavana, Načo Názov, Ilegality, Punkreas, Street Spirit, Comédya, Degradace, Kaktus, Problém 5, Odpad, Padla na Hlavu, Proti Směru, Kohout plaší smrt, Fucking World, Nežfaleš, The Fialky, Aqva Silentia, Zakázaný ovoce, Nekultúra, Dimenzia X, Mišý šramot, Punk Floid, Ska3x, ŠHT, Zhoda náhod, Sitňan, Anonym kids, Devil street 13, Ska3x, Fuera Fondo, Hospital Bukra, Lost Souls, Cenzúra, The Kľemones, The Bullboxers, Smola a Hrušky, Sakumprásk, Falešní Obvinení, S.R.O. a ďalší...

Vstupenky na sa dajú zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal. Do konca marca sú za akciovú cenu 12€.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Andrej Siget zo Sigi Agency a organizácie Punkáči Deťom. Viac informácií o projekte nájdete na webových stránkach www.punkacidetom.wz.cz a www.pomocdetom.sk.

Foto: Myspace.com/overflowpunkrock