Podľa ankety organizácie zastupujúcej práva umelcov je Bristol v súčasnosti "najhudobnejším mestom" vo Veľkej Británii. Porazil tak Manchester, Liverpool i Londýn. Anketa ukázala, že v prepočte na počet obyvateľov dalo toto mesto svetu najviac úspešných hudobníkov.

V Bristole začínali písať veľkú hudobnú históriu Massive Attack, Tricky či Portishead. Medzi ďalšie zaujímavé kapely a objavy z tohto 420-tisícového mesta patrí aj electro-popová kapela Chikinki, psychedelicko-rocková formácia Malakai, experimentálne duo Fuck Buttons či operný zázrak Paul Potts, ktorý v roku 2007 suverénne zvíťazil v prvej sérii talentovej šou Britain's Got Talent.

Z Bristolu pochádzajú aj legendy elektronickej scény. V deväťdesiatych rokoch súbežne s érou bristolského trip-hopu zažiarili aj miestni reprezentanti drum&bassu Roni Size, Krust a DJ Die, v súčasnosti medzi hviezdy tohto žánra patrí aj mladý Bristolčan DJ Clipz. Aktuálne je Bristol po Londýne považovaný aj za druhé hlavné mesto nového trendu na britskej undergroundovej klubovej scéne - dubstepu. Pôsobia tu producenti ako Pinch, Joker, Headhunter, Peverelist, Appleblim, Forsaken, Komonazmuk, Hyetal, Gemmy, Guido či Atki2. Bristol je aj domovom DJskej formácie Stanton Warriors, vychádzajúcou hviezdou breakbeatu je DJ Parker, ktorý sa niekoľkokrát predstavil aj na Slovensku.

V ankete o najhudobnejšie mesto Británie hlasovalo údajne až 65-tisíc respondentov. Šéf organizácie, ktorá prieskum realizovala, sa pre BBC vyjadril: "Bristol už dlho obohacuje svojimi rodákmi britskú hudobnú scénu. Stále nás zásobuje všetkým od hip-hopu až po rockové kapely."

V prvej desiatke rebríčka sa umiestnili tieto mestá:

1. Bristol
2. Cardiff
3. Wakefield
4. Glasgow
5. Cheltenham
6. Edinburgh
7. Manchester
8. Paisley
9. Doncaster
10. Londonderry

Text: Peter Lehotský, Patrik Marflák
Zdroj: NME.com
Foto: Patrik Marflák - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Massive Attack, Portishead, Tricky