Časť pódia, ktoré pripravovali pre sobotný koncert britského hudobníka Eltona Johna v areáli slávnej archeologickej lokality Chichen Itzá v Mexiku, sa v stredu počas stavania zrútila. Pri nehode sa zranili traja robotníci, jedného z nich museli previezť do nemocnice so zlomenou nohou. Podľa organizátorov koncertu sa uvoľnila osvetľovacia rampa, ktorá spadla na pódium.

Tisícdvesto rokov staré pyramídy a chrámy, ktoré sa v lokalite nachádzajú, poškodené neboli, pretože pódium sa od nich nachádzalo v dostatočnej vzdialenosti. Napriek nehode sa koncert uskutočnil v plánovanom termíne.

Od začiatku príprav však čelil kritike zo strany miestnych obyvateľov mayského pôvodu, ktorí tvrdia, že táto lokalita nie je takýto typ podujatia vhodná. Taktiež vyhlásili, že stredajšia nehoda, keď sa počas stavby koncertného pódia uvoľnila osvetľovacia rampa a jej pád zranil troch robotníkov, mohla byť dielom démonov, pretože nikto nepožiadal bohov o povolenie usporiadať koncert.

Nesúhlas s koncertom v blízkosti pyramíd a chrámov vyjadrili aj archeológovia z mexického Národného inštitútu antropológie a histórie, ktorí sa o komplex Chichen Itzá na polostrove Yucatán starajú. Podľa ich slov nie je archeologická lokalita miestom, kde by sa mali konať koncerty na pobavenie miestnych boháčov.

Koncert Eltona Johna v Chichen Itzá si mohlo prísť pozrieť celkovo 6000 ľudí, pričom 90 percent lístkov je už vypredaných. Cena lístkov sa pritom pohybovala od 80 do 800 dolárov (v prepočte asi 60 až 600 eur), čo si členovia miestnych kmeňov nemohli dovoliť. Organizátori koncertu však na tieto sťažnosti zareagovali vyhlásením, že pozemky, na ktorých ruiny Chichen Itzá stoja, odkúpili za celkovo 17,6 milióna dolárov (viac ako 13 miliónov eur) a po koncerte Eltona Johna plánujú na toto miesto pozvať bývalého člena skupiny The Beatles Paula McCartneyho.

Samotný Elton John sa však okrem bulvárnych nepríjemností spojených s mexickým koncertom môže pochváliť aj pozitívnejšou informáciou. V rozhovore pre televíziu GMTV sa priznal, že plánuje skomponovať ďalší muzikál. Šesťdesiattriročný spevák, ktorý už zložil hudbu aj k muzikálom Aida, Billy Elliot alebo Leví kráľ, sa však zatiaľ nerozhodol, o čom jeho nové dielo bude.

"Som v tej správnej nálade, aby som zložil ďalší muzikál. Je to už dávno, čo som skomponoval Billyho Elliota. Potom som ešte zložil hudbu k muzikálu Lestat, ktorý sa však hral iba štyri mesiace. Bol o upíroch, ktorí sú teraz v móde, ale vtedy ešte neboli. Zažil som pády aj úspechy, ale teraz som znova pripravený komponovať. Síce ešte nemám predstavu, o čom nový muzikál bude, určite to však nebudú netopiere," uviedol jeden z najúspešnejších sólových umelcov v histórii populárnej hudby, ktorý 22. júna vystúpi v košickej Steel aréne.

Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Elton John