Americká rocková skupina Soundgarden odohrá dnes večer prvý koncert od 9. februára 1997. Kapela v zložení Chris Cornell (spev), Kim Thayil (gitara), Matt Cameron (bicie nástroje) a Ben Shepherd (basgitara) sa predstaví v rodnom Seattli. Doteraz však nie je známe, či pôjde o súkromný alebo verejne prístupný koncert.

Ich prvým potvrdeným verejne prístupným vystúpením tak zostáva koncert na americkom festivale Lollapalooza v Chicagu naplánovaný na 8. augusta. Práve po tomto hudobnom podujatí v roku 1996 sa v Soundgarden začali objavovať rozpory. Tie vyústili do ich rozpadu v apríli 1997. Z hudobnej scény následne zmizli na dlhých 13 rokov.

Jedna z popredných grungeových skupín fungujúca v rokoch 1984 - 1997 ohlásila návrat na scénu prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter v posledných hodinách roka 2009. Žiadne iné termíny koncertov okrem vystúpenia na festivale Lollapalooza kapela zatiaľ nezverejnila. Zatiaľ nepotvrdili ani nahrávanie nových skladieb alebo albumu. Fanúšikovia si však v rámci sobotňajšieho Record Store Day môžu na špeciálne pripravenom vinyle kúpiť ich staršie skladby 'Hunted Down' a 'Nothing To Say'.

Soundgarden založili v Seattli v roku 1984 spevák, textár a multiinštrumentalista Chris Cornell, gitarista Kim Thayil a basgitarista Hiro Yamamoto. Na post bubeníka angažovali o dva roky neskôr Matta Camerona. V roku 1990 nahradil Ben Shepherd basgitaristu Yamamota. S prvými dvoma albumami 'Ultramega OK' (1988) a 'Louder Than Love' (1989) nezaznamenali výraznejší úspech, no v poradí tretia štúdiovka 'Badmotorfinger' (1991) sa dostala na 39. miesto v americkom Billboarde a rovnakú priečku obsadila aj v UK Charte. Ozajstným prelomom bol ale pre Soundgarden americký No. 1 album 'Superunknown' (1994), ktorý popri úmrtí Kurta Cobaina z Nirvany symbolicky ukončil vrcholné obdobie grungeu. Nahrávka obsahovala megahit 'Black Hole Sun' a tiež single 'Fell on Black Days', 'My Wave', 'The Day I Tried to Live' a 'Spoonman'. Po nej nasledovala ešte štúdiovka 'Down on the Upside' (1996) a spomenutý rozpad kapely.

Líder Chris Cornell potom rozbehol sólovú kariéru, keď vydal CD 'Euphoria Morning' (1999). V roku 2001 sa stal členom kalifornskej superskupiny Audioslave, ktorú okrem neho tvorili traja členovia Rage Against The Machine - Tom Morello (gitara), Tim Commerford (basgitara) a Brad Wilk (bicie nástroje). Audioslave vydali tri úspešné albumy - 'Audioslave' (2002), 'Out of Exile' (2005) a 'Revelations' (2006), no v roku 2007 sa rozpadli. Cornell stihol následne vydať ďalšie dve sólové nahrávky - 'Carry On' (1997) a kontroverzne prijatú 'Scream' (2009), na ktorej spolupracoval s hip-hopovým producentom Timbalandom. Štyridsaťpäťročný spevák má na svojom konte okrem iného aj nomináciu na Grammy za pieseň 'You Know My Name', ktorá bola titulnou skladbou 21. "bondovky" Casino Royale (2006).

Bubeník Soungarden Matt Cameron sa po rozpade kapely pridal v roku 1998 ku grungeovej legende Pearl Jam. Zatiaľ nie je úplne jasné, či bude v roku 2010 hrávať súčasne so Soundgarden i s Pearl Jam alebo si za neho budú musieť členovia Pearl Jam nájsť náhradu. Podľa dostupných informácií sa ale koncertný program Pearl Jam a Soundgarden nebude prelínať, a tak bude môcť Cameron pôsobiť v oboch kapelách súčasne.

--
Zdroj: SITA
Foto: Subpop.com

Súvisiaci interpreti: Soundgarden