Ide naozaj o celkom srdcovú záležitosť. Náhodné stretnutie s jednou moravskou cimbalovkou naštartovalo spoločný výber piesní a niekoľkoročné stretávanie v štúdiu sprevádzané spontánnym nadšením speváckej hviezdy. Výsledkom takmer štvorročného tajného nahrávania je nový album moravských a slovenských ľudoviek v podaní Karla Gotta, ktorý bol v utorok 27. apríla slávnostne pokrstený v Prahe.

Producent albumu Ladislav Pavluš s Karlom Gottom starostlivo počúval niekoľko desiatok možných predlôh, aby nevznikli iba "nejaké nové verzie", ale tie najsprávnejšie, za ktorými si obaja úplne stoja. Celé štyri roky sa priateľsky stretávali v štúdiu Mistříňanka, ale k samotnému nahrávaniu došlo zásadne iba vo chvíľach, keď bola pieseň skutočne tá pravá a nálada inšpiratívna.

Žiadny tlak na termín vydania, žiadne technické fígle, zato maximum spoločného hrania s kapelou okolo jedného mikrofónu. Iba Cimbalová muzika Ladislava Pavluša s hosťami a slávny, ale pred touto hudbou veľmi pokorný spevák. Zoznam piesní zahŕňa nielen tie najznámejšie ľudovky, ale aj trpezlivo vyhľadávané klenoty pre tento špeciálny účel. Meradlom bol vždy Gottov osobný vzťah ku konkrétnej pesničke, spokojnosť s aranžmánmi a vlastným spievaním - rozhodne sa nebrala "prvá dobrá". Ešte tento rok vo februári sa tak našla a nahrala ďalšia pekná pieseň, ktorá bola dodatočne pridaná k pôvodne už definitívnej zostave.

Karel Gott nepredstiera, že je autentickým spevákom týchto ľudových pesničiek. S dôverou však svojim fanúšikom predkladá to, čo má z tohto repertoáru celoživotne sám naozaj najradšej. Názov albumu je preto jednoznačný: Lidovky mého srdce.

"Pesničky Karla Gotta sú v tom najlepšom slova zmysle už národným pokladom, kde veľa skladieb sa už stalo novodobými ľudovkami. Bola som veľmi prekvapená pri počúvaní nahrávok z Mistřína, kde naraz zazneli čisté ničím neovplyvnené najkrajšie ľudovky. Navyše je z týchto piesní okamžite cítiť veľké srdce a radosť, s ktorou ich Karel nahrával..." - týmito slovami predstavila album riaditeľka vydavateľstva Supraphon Iva Millerová, ktorá navyše Karla prekvapila a odovzdala mu dvojplatinový album za troj-CD 'Když jsem já byl tenkrát kluk – 70 hitů', z ktorého sa v Čechách a na Slovensku predalo 28 tisíc kópií.

"Lidovky mého srdce je zvláštny album, ktorý prináša niečo iné, než sa odo mňa očakáva," uviedol Karel Gott. Dodal, že nahrávka znamená návrat k vydavateľskej spoločnosti Supraphon, ktorá vlastní zhruba 1000 jeho starších nahrávok. "S koncertnou prezentáciou piesní nepočítam, bolo by náročné jazdiť aj s Cimbalovou muzikou Ladislava Pavluša a bez neho to nejde," dodala spevácka legenda.

Podľa Gotta album 'Lidovky mého srdce' vznikal bez marketingových ťahov a starostí o počet predaných kusov, iba z čírej radosti z muzicírovania. "Nečakám, že budeme dobývať s touto nahrávkou hitparády, povedal som stop oslave trhových úspechov," pobavil sedemdesiatročný spevák prítomných na krste a so svojím typickým humorom potom vyzval Pavluša, aby k nahrávke povedal niekoľko slov, pretože sa "sám neumí chválit".

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Katarína Petrenko z agentúry Street Production.

Súvisiaci interpreti: Karel Gott