Slovenská speváčka Katarína Knechtová napísala pieseň pre slovenskú futbalovú reprezentáciu v súvislosti s jej premiérovým štartom na majstrovstvách sveta. Túto informáciu prinieslo utorňajšie vydanie denníka Šport. "Oslovila ma spoločnosť Kia Motors, ktorá je platinovým partnerom slovenskej futbalovej reprezentácie. Šport nefiguruje v mojich pesničkách, práve preto som sa rozhodla, že skúsim spracovať aj túto tému. Autorom hudby som ja, text vymyslel Vlado Krausz. Veľmi by ma potešilo, keby sa z pesničky stal hit," povedala prešovská rodáčka Knechtová. Pieseň má názov Slovensko na nohy!.

Video z nahrávania ako aj samotná pieseň je k dispozícii na portáli Funslovakia.sk.

"Futbal nikdy nepatril medzi moje obľúbené športy, ale túto výzvu zložiť a nahrať pieseň pre náš slovenský futbalový tím som prijala. Vďaka hudbe spoznávam tento šport a mám k nemu o mnoho lepši vzťah," hovorí Katka Knechtová v oficiálnej tlačovej správe. "Mojím cieľom bolo vložiť do skladby správnu energiu, duch Afriky, ako aj uviesť Slovensko a preniesť atmosféru fanúšikov. Náš futbalový tím zaznamenal významný pokrok a držím im palce," dodáva speváčka.

Zverenci hlavného trénera Vladimíra Weissa st. sa na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike (11. 6. - 11. 7.) stretnú v základnej F-skupine postupne s Novým Zélandom, Paraguajom a Talianskom.

Autorkou oficiálnej hymny futbalových MS 2010 je kolumbijská hviezda Shakira, ktorá na nahrávke s názvom Waka Waka (This Time for Africa) spolupracovala s juhoafrickou formáciou Freshlyground. "Som rada, že sa táto pesnička stala súčasťou šampionátu," hovorí Shakira. "Táto akcia spája všetky národy, je to celosvetové športové vzrušenie, nehrá tu rolu národnosť, náboženstvo alebo rasa. Je to ukážka možnosti ako všetkých zjednotiť. Práve o tom je táto skladba."

Pieseň mala oficiálnu premiéru 28. apríla, na stiahnutie bola sprístupnená 11. mája. Na fyzickom nosiči vyjde v rámci oficiálnej kompilácie 'Listen Up! The Official 2010 FIFA World Cup Album', ktorá vyjde 31. mája. Výnosy z predaja tejto nahrávky sú určené na podporu projektu Football for Hope zameraného na podporu zdravotníctva, vzdelávania a športových aktivít v Afrike.

Živej premiéry sa hymna majstrovstiev dočká 11. júla. Shakira a Freshlyground ju predstavia na záverečnom ceremoniále šampionátu, ktorý sa uskutoční pred finálovým zápasom v Johannesburgu.

--
Zdroj: SITA, Sony Music, Kia Motors
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk (1), Shakira (2)

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová, Shakira