Predkrmom pred neľútostnými bojmi na zelených trávnikoch počas majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej republike bude štvrtkový otvárací koncert viacerých špičkových interpretov z celého sveta. Predpokladá sa, že pri televíznych obrazovkách budú koncert z johannesburského štadióna Orlando vo štvrti Soweto sledovať desiatky miliónov divákov. Veľkolepá akcia, na ktorej vystúpi aj kolumbijská speváčka Shakira s oficiálnou pesničkou MS 2010 'Waka Waka (This time for Africa)', sa začne o 19:00 stredoeurópskeho letného času (SELČ).

Shakira sa predstaví v spoločnosti populárnej juhoafrickej skupiny Freshlyground. Na pódiu sa objaví aj skupina Black Eyed Peas, Afriku bude reprezentovať detský zbor zo Soweta, džezmen Hugh Ramopolo Masekela a predstaviteľ hip-hopovej scény K'Naan, ktorý pochádza zo Somálska, ale žije v Kanade.

Svoju účasť potvrdili aj Alicia Keys, John Legend, Juanes, Parlotones, Amadou & Miriam a tiež beninská hudobníčka a držiteľka ceny Grammy Angelique Kidjo. Veľkolepé podujatie by mala odštartovať pop-rapová americká štvorica Black Eyed Peas s megahitom 'I Gotta Feeling'. Koncert však čelil aj veľkej kritike zo strany domácich umelcov, ktorí požadovali bojkot podujatia pre nízku účasť juhoafrických hudobníkov. Vládna garnitúra JAR vyzýva obyvateľov, aby podujatie nebojkotovali. "Nie je to predsa africké podujatie. Ide o celosvetovú masovú akciu," vyhlásil jeden z organizátorov podujatia Oupa Legobo. Lístky na koncert v hodnote približne 140 eur sú už dávno vypredané.


Shakira feat. Freshlyground - Waka Waka (This Time for Africa) making of 3D video

Ďalší koncert sa uskutoční v rámci veľkolepej otváracej ceremónie pred prvým stretnutím svetového šampionátu, v ktorom sa v piatok 11. júna stretnú domáca JAR s Mexikom. Organizátori však zatiaľ taja podrobnejší predzápasový program. Známy je len fakt, že 25-minútové predstavenie pripravil rodák zo Soweta Lebo M, ktorý sa do povedomia verejnosti zapísal ako autor hudby k rozprávkam a muzikálu Leví kráľ. Na otváracom ceremoniáli by sa mal osobne zúčastniť aj prvý černošský prezident JAR v histórii Nelson Mandela a množstvo iných, nielen futbalových celebrít.

--
Zdroj: SITA
Foto: Shakira.com

Súvisiaci interpreti: Black Eyed Peas, Shakira