Jedna z najvýraznejších tvárí českej hudby za posledné 2 roky, výherca mnohých ocenení a držiteľ najprehrávanejšieho českého videa v historii Youtube (3 900 000 pozretí za 14 mesiacov) - Xindl X - má nový videoklip ku svojmu duetu so speváčkou Olgou Lounovou. Pieseň Láska v housce, ktorá sa objaví na jeho pripravovanom albume, je značným posunom vpred a to neplatí len pre hudbu, ale i pre poňatie a výpravu samotného klipu.

Celé spracovanie sa nesie v orientálnom duchu a Olga aj Xindl X sú v ňom na nerozoznanie. Zábavnou formou pritom odovzdávajú vážny odkaz. "Láska v housce je piesňou o láske. Ale o láske, ktorá už prešla žalúdkom." hovorí Olga Lounová a Xindl X dodáva: "Tiež je to o tom, ako sa z lásky a z medziľudských vztahov v dnešnej dobe stáva fastfood. O tom, ako sme prijali život, kde kvantita nahrádza kvalitu, a teraz sa divíme, že nám neostáva nič iné, než podriadiť sa sérii kompromisov."

Aj ked sa pieseň odohráva vo fastfoode, čo je prostredie späté so západným svetom, pieseň i klip sa nesú v duchu Blízkeho východu. "Keď som zhudobňoval tento text o amerikanizácii našich sŕdc, podvedomě som pieseň napísal v štýle arabského popu. Asi aby som ešte zdôraznil stret dvoch odlišných svetov. Čím nemyslím len svet tradičných hodnôt versus svet monopolných reťazcov ale aj svet mužský versus svet ženský," hovorí Xindl X.

Video natáčal režisér Jaroslav Fuit a celý produkčný tím nedávno uvedeného nezávislého filmu Dvojka. Klip svojou výpravou značne prevyšuje bežnú klipovú produkciu a ilúzia orientu je veľmi blízka realite.


Xindl X a Olga Lounová - Láska v housce

Singel Láska v Housce je prvou predzvesťou nového Xindlovho albumu, ktorý vyjde na jeseň. Zároveň je to prvá pieseň natočená s novou zostavou muzikantov, s ktorou bude Xindl X od júla vystupovať. Novými členmi jeho kapely sú bubeník David Landštof, basgitarista Jan Cidlinský a klávesák Dalibor Cidlinský jr. - skúsení inštrumentalisti známi z predošlej spolupráce s Anetou Langerovou či Tomášom Klusom. Dalibor Cidlinský jr., ktorý je zároveň i producentom pripravovanej Xindlovej platne, má na svojom producentskom konte album 'Hlavní uzávěr splínu' Tomáša Klusa, 'Nigredo' Daniela Landu či spoluprácu na posledných dvoch albumoch Jaromíra Nohavicu.

"Láska v housce je treťou skladbou Xindla X, s ktorou sa bude uchádzať o českých a slovenských poslucháčov a divákov, verím, že skladba má potenciál a budeme sa opakovať, keď napíšeme, že komu sa páčil Anděl a Dysgrafik, tomu sa bude Láska v housce páčiť o to viac," dodáva Jakub Bureš zo zastupujúcej agentúry Championship Music.


Xindl X - Anděl

Pieseň 'Láska v housce' je nasadená do radií a klip do TV od začiatku júna a nadviaže na ňu aj veľké množstvo koncertov, ktoré sú naplánované na celé leto a festivalovú sezónu. Len v júni sa Xindl X predstaví na 25 miestach po celej Českej republike. Či dôjde aj na duet naživo záleží na vyťaženosti Olgy Lounovej, ktorá sa v súčasnej dobe ako herečka venuje natáčaniu zatiaľ utajovaného filmového projektu a ako speváčka natáča vlastný debutový album.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Lukáš Rychtařík z agentúry Championship Music. Viac na Bandzone.cz/xindlx.

Súvisiaci interpreti: Xindl X