Už po desiatykrát sa v malebnej obci Beckov, vzdialenej 6 km od Nového Mesta nad Váhom, uskutoční jedno z najkultovejších podujatí na Považí - Beckovské slávnosti. Tento ročník bude nielen jubilejný, ale aj trochu iný. Organizátori sa rozhodli aj napriek hospodárskej kríze rozšíriť spektrum atrakcií a znížiť vstupné. Len za 4 eurá v predpredaji bude možné počas troch dní od 9. do 11. júla 2010 vidieť na pódiu slovenské skupiny ako Gladiator, Polemic alebo Fuera Fondo a zapojiť sa aj do množstva najrôznejších atrakcií súvisiacich s historickým dedičstvom obce.

Ako každý rok, aj tentokrát zaplnia dedinu remeselníci so svojimi výrobkami, ktoré si môžete zakúpiť, či obzrieť ich výrobu. Priamo pod skalným bralom hradu Beckov sa budú konať stredoveké šermiarske súboje, reprodukcie dobovej vojny a workshopy pre deti a rodičov v podaní Bludných rytierov.

Novinkou Beckovských Slávností 2010 budú "Majstrovstvá sveta v hode vidlami" s názvom Vidlomet, na ktorých má šancu každý z prihlásených stať sa majstrom sveta. Tento netradičný šport si za 5 rokov svojej existencie získal mnoho fanúšikov a je napríklad aj jednou z hlavných atrakcí Agrokomplexu v Nitre.

Ďalšou novinkou budú okrem netradičného kopania futbalových pokutových kopov aj diskusné fóra, kde prebehnú prezentácie na rôzne témy ako cestovanie - v podaní známeho slovenského cestovateľa a rodáka z Beckova pána Ondrejoviča alias Becka - vikingská kuchyňa, horská cykloturistika, jaskyniarstvo a pod. Záverečný deň sa bude niesť v pokojnej atmosfére dobového remeselného jarmoku, svätej omše v miestnom kostole, dychovej hudby a prestížneho futbalového stretnutia tímu Beckov and friends proti "výberu sveta".

V minulých rokoch navštívilo Beckovské slávnosti množstvo návštevníkov, ktorým sa akcia zapáčila a odchádzali s peknými zážitkami. Znovuoživením tradície chcú organizátori oživiť Ducha miesta (genius loci Beckov).

Redakciu Hudba.sk informovala Monika Tholtová z Agentúry Duna.

Súvisiaci interpreti: Fuera Fondo, Gladiator, Polemic