Českú edíciu putovného rockového festivalu Sonisphere, ktorý sa uskutočnil v sobotu 19. júna na letisku v stredočeských Miloviciach, navštívili takmer všetky vekové kategórie. Veľká štvorka thrash-metalových skupín Metallica, Slayer, Megadeth a Anthrax, ktoré patria k žijúcim legendám tohto žánru, pritiahla v hojnom počte aj štyridsiatnikov a päťdesiatnikov. Rockový čierny "dress code" dodržali takmer všetci prítomní fanúšikovia.

Návštevníci, z ktorých početnú skupinu okrem Čechov a Poliakov tvorili Slováci, si mali možnosť vybrať program v rámci troch ponúkaných stageov. Ako prvá kapela z "Big Four of Thrash", ktorá sa predstavila na hlavnom pódiu, zahrala krátko pred 16:30 skupina Anthrax a hneď po nej nasledoval koncert Megadeth.

Ďalším bodom programu bolo vystúpenie kapely Alice in Chains, ktorá sa v programe vymenila so skupinou Slayer. Čokoládový spevák William DuVall zaspieval piesne z aktuálneho albumu Black Gives Way To Blue (2009) a aj niekoľko starších hitov. Pri niektorých ho „nahradil“ gitarista a spevák Jerry Cantrell. Po nich sa už predstavili metalisti zo skupiny Slayer na čele so spevákom a basgitaristom Tomom Arayom.



Vrcholom večera však bolo nepochybne vystúpenie kapely Metallica, ktorá patrí k top metalovým a rockovým skupinám už takmer tridsať rokov. Američania na seba nechali čakať 20 minút, koncert odštartovali približne pol hodinu pred polnocou. Pred pódiom sa nazbieralo niekoľko tisíc nadšencov, ktorí robili kapele spoločnosť približne do 1:30. Počas takmer dvojhodinového vystúpenia spôsobila štvorica v zložení James Hetfield (spev, gitara), Kirk Hammett (gitara), Rob Trujillo (basgitara) a Lars Ulrich (bicie) doslova hudobnú eufóriu.

Líder a jeden zo zakladajúcich členov skupiny Metallica James Hetfield sa prítomných po úvodnom vstupe opýtal: "Ste nažive?", s publikom komunikoval takmer po každej skladbe. Okrem ďakovania fanúšikom za ich podporu vyjadril tiež nadšenie, že sa na festivale mohol zúčastniť, a to hlavne s legendárnou trojicou kapiel, ktoré sú na scéne podobne ako Metallica už takmer tri desaťročia.



Hudobníci dali prednosť skladbám zo starších albumov ako Master of Puppets (1986) alebo Metallica (1991), zazneli skladby 'Sad but True', 'Welcome Home (Sanitarium)', 'The Thing That Should Not Be', 'Master of Puppets', 'Battery', 'Nothing Else Matters' či 'Seek & Destroy'. Piesne nespieval 46-ročný Hetfield len z jedného miesta, na pódiu mal až osem mikrofónov. Po hlavnom programe sa na skandovanie fanúšikov hudobníci na pódium vrátili ešte dva razy. Priaznivcov odmenili nielen bohatou hudobnou nádielkou, na záver plnými hrsťami povyhadzovali pred pódium gitarové "brnkadlá", Ulrich pridal aj niekoľko bubeníckych paličiek.

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains, Anthrax, Megadeth, Metallica, Slayer