Skladba I Gotta Feeling od americkej skupiny Black Eyed Peas sa stala prvým singlom, ktorý si vo Veľkej Británii stiahlo viac ako milión fanúšikov. "Dúfam, že dobré vibrácie tejto skladby budú naďalej rozjasňovať životy ľudí," uviedla speváčka skupiny Fergie o piesni, ktorá sa na digitálny trh dostala 8. júna 2009. Podľa riaditeľa Official Charts Company Martina Talbota to pre online trh sťahovania hudby znamená významný míľnik a dôležitý krok.

Sťahovanie skladieb sa po prvý raz stalo súčasťou singlového rebríčka v apríli 2005. Fanúšikovia si mohli hudbu stiahnuť len v prípade, že bolo CD už v predaji. O rok neskôr už malo digitálne sťahovanie vlastné pravidlá a skladba Crazy od zoskupenia Gnarls Barkley sa stala prvým singlom, ktorý sa dostal na prvé miesto bez toho, aby sa predalo jediné CD. V súčasnosti sa až 98 percent singlov predá sťahovaním cez internet.

Hoci sa interpreti môžu tešiť narastajúcemu predaju ich singlov, nahrávacím spoločnostiam robí problémy online pirátstvo, ktorému rozmach online sťahovania len prospieva. Podľa Talbota je to však len časť celej problematiky. "Predaj albumov dramaticky klesá po celom svete. Vo Veľkej Británii to však ešte nie je také zlé. Zatiaľ sa tým nemusíme vážnejšie zaoberať," uviedol.

Skladba I Gotta Feeling je najsťahovanejšou aj v USA, kde mal singel v digitálnom formáte začiatkom mája 2010 viac než 5,5 milióna predaných kópií. Black Eyed Peas už vtedy predbehli rapera Flo Ridu, ktorému tento rekord patril za viac než 5,3 milióna legálnych stiahnutí hitu 'Low'.


Black Eyed Peas - I Gotta Feeling

Informácie zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Myspace.com/blackeyedpeas

Súvisiaci interpreti: Black Eyed Peas