Populárna slovenská skupina Desmod vydala v pondelok 21. júna v poradí siedmy štúdiový album s názvom Vitajte na konci sveta. Kapela združená okolo speváka Kulyho ho pokrstila 3. júna v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC). "Názov albumu je Vitajte na konci sveta a rovnako sa volá aj jedna z pesničiek na albume. Práve k nej vznikol vôbec prvý text. Sedeli sme v štúdiu s Kulym a zvukovým technikom Sanchézom a vtedy sme dostali nápad, že v súčasnosti sa často hovorí o konci sveta a tak by aj skladba mohla byť o konci sveta," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA gitarista skupiny Rišo Synčák.

"Uvedomili sme si, že je to dobrá téma pre celý album. Začíname skladbou Vitajte na konci sveta a končíme ho piesňou Kráľovstvo nebeské, ktorú sme tiež robili tak, že sme ju atmosférou napojili na zvyšok albumu a je to také outro," dodal Synčo.

Na jeho slová nadviazal spevák Kuly, ktorý sa po tom všetkom, čo sa deje vonku, začína obávať, že Nostradamove a Sibyline proroctvá sa začnú plniť. "Neverím však v taký koniec sveta, že vyhynie civilizácia, ale zmení sa staré myslenie ľudí. Ľudia začnú žiť zdravo, kupovať si hybridné autá," uviedol Kuly, ktorý sám vlastní auto značky Hummer. "Viem, že ja by som to nemal tvrdiť, ale už aj ja poškuľujem po podobne veľkom automobile, ale s ekologickejším hybridným pohonom," dodal Kuly.

Prvým singlom z albumu Vitajte na konci sveta je skladba Nemusíš sa báť, ku ktorej sa čoskoro bude nakrúvať aj videoklip. Známa je však už aj pieseň Posledná minúta, ktorá je na nahrávke zaradená ako bonus. Album obsahuje dovedna 13 skladieb, obal pripravili fotograf Martin Fridner a grafik Roman Martinec. Členovia kapely priznali, že pri jeho tvorbe sa v značnej miere inšpirovali zahraničnými interpretmi. "Podľa mňa by si z tých kapiel mal človek zobrať to dobré. Netreba zaspať dobu a zostať niekde 'zakorytnačkovaný'. Treba si všímať, čo sa vonku deje, aké zvuky sa používajú. Určite aj my sme boli ovplyvnení týmito kapelami," povedal Kuly.

Nahrávka je po hudobnej i textovej stránke ich autorským dielom. K textom sa počas rozhovoru vyjadril gitarista Rišo Synčák. "Veľakrát sme si prekladali texty našich obľúbených kapiel a zistili sme, že vlastne všetci spievajú o tom istom. Naše texty nie sú ani lepšie ani horšie ako 90 percent zahraničnej mainstreamovej tvorby" povedal Synčák, medzi ktorého obľúbené kapely patrí nemecká formácia Rammstein.

Nový album kapela predstaví na koncertnej šnúre od 9. do 16. novembra, pričom prvý koncert odohrajú doma v Nitre. Turné skupina Desmod absolvuje spolu so škótskou rockovou kapelou Nazareth. Ešte predtým sa predstavia na mnohých slovenských a českých festivaloch.

--
Zdroj: SITA, Universal
Foto: Martin Frimer - Desmod.sk

Súvisiaci interpreti: Desmod