V poradí ôsmy ročník medzinárodného open-air festivalu Masters of Rock, ktorý sa uskutoční v dňoch od 15. do 18. júla v českých Vizoviciach, ponúkne bohatú rockovo-metalovú nádielku. Návštevníkov štvordňového podujatia čaká vystúpenie bývalej speváčky fínskej skupiny Nightwish Tarji Turunen v sprievode zlínskej Filharmónie Bohuslava Martinů či pokus o zápis do knihy rekordov v podaní amerického bubeníka Mikea Terranu. Hlavnou hviezdou festivalu bude americká kapela Manowar.

Priaznivci metalovej hudby sa môžu tešiť na skupiny z 13 rôznych krajín sveta. Najviac kapiel na tohtoročnom festivale pochádza z Nemecka, Škandináviu bude reprezentovať šesť skupín, z USA prídu štyri formácie, jedna skupina pricestuje z Kanady. Raritou je účasť kapely z Libanonu (Kimaera) a zo Sibíri (Rhemorha).

Organizátori ponúkajú návštevníkom tri pódiá, novinkou je Ronnie James Dio Stage. Tento hlavný stage pomenovali po zosnulom muzikantovi pôsobiacom v kapele Black Sabbath, Rainbow, Dio či Heaven and Hell, ktorý v máji podľahol rakovine. Súhlas na pomenovanie dala aj jeho vdova.

Speváčka Tarja Turunen odspieva niekoľko piesní Nightwish, taktiež vlastné skladby, pesničky prevzaté od legiend ako U2 či Queen a dokonca árie z opery Rusalka od Antonína Dvořáka. "Organizačne je pre nás vystúpenie Tarji s filharmóniou veľmi náročné. Vyžiadala si až sedem skúšok, z toho dve budú priamo vo vizovickom areáli, ďalšie potom vo Filharmónii Bohuslava Martinů v Zlíne. Jej tím vyžaduje, aby bolo všetko perfektné do posledného detailu," uviedol Jiří Daron z usporiadateľskej agentúry Pragokoncert.

Americký bubeník Mike Terrana, ktorý pôsobil v kapele Rage a aktuálne hrá v nemeckej formácii Masterplan, sa ako prvý na svete pokúsi odohrať štyri rôzne koncertné sety za sebou. "O jedinečný bubenícky rekord sa pokúsi počas setov kapiel K2, Axel Rudi Pell, Tarja a sólo šou Mikea Terranu," doplnil Daron. Nemeckí Axel Rudi Pell budú hrať v Českej republike vôbec po prvý raz. Naopak o comeback sa po 16 rokoch pokúsi bývalý člen metalovej skupiny Helloween Michael Kiske s novou kapelou Unisonic. Svetový návrat čaká aj nemeckú formáciu Accept.

--
Zdroj: SITA
Foto: Manowar.com

Súvisiaci interpreti: Manowar, Tarja Turunen