Už po desiatykrát sa tento rok pri dedinke Trenčianske Bohuslavice uskutoční festival Žákovic Open. Jeho hlavný organizátor Yxo zo skupiny Hex sa na každý jeden ročník pokúša vymyslieť niečo netradičné a podarilo sa mu to opäť. Práve na Žákovici vystúpia spolu skupina Slobodná Európa a Laco Lučenič. Toto hudobné spojenie nie je na našej festivalovej scéne úplnou novinkou ale napriek tomu ostáva výnimočným.

Lučenič so Slobodkou v minulosti už spolupracoval, nahrával gitary na dva jej albumy a jeden z nich dokonca produkoval. Spoločné koncertovanie si prvýkrát vyskúšali v minulom roku. "Naša skupina oslavovala 20 rokov fungovania, mali sme pri tej príležitosti tri koncerty v Bratislave. Laco si s nami rád zahral, my sme boli poctení a tešili sme sa," vysvetľuje spevák Slobodnej Európy Whisky.

V tomto roku si Slobodka a Lučenič prvýkrát zahrajú mimo Bratislavy, spolu vystúpia 23. júna na festivale Kozel Žákovic Open. "Je to môj najobľúbenejší festival z pohľadu muzikanta, Yxo sa oň veľmi dobre stará, sú tam všetci naši kamaráti, a tak je z neho jeden veľký a dobrý žúr. Chodievam naň, aj keď nehráme veď je kúsok od mojej chalupy a je tam dobre," dodáva Whisky.


Slobodná Európa a Laco Lučenič - Podvod (live @ BUM 2010, PKO, Bratislava)

Okrem Slobodnej Európy a Laca Lučeniča na festivale vystúpi aj Puding pani Elvisovej, Monkey Business, Hex, Para, Plus Mínus, Vetroplach, Dorota Nvotová, či Boban Markovič. Kozel Žákovic Open sa v Trenčianskych Bohuslaviciach uskutoční cez víkend 23. a 24. júla.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Eva Bacigalová, PR manažérka festivalu. Viac na www.zakovicopen.sk.

--
Foto: Hudba.sk - Igor Daniš (1,2), Magdaléna Vinterová (3,4)
Video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Laco Lučenič, Slobodná Európa