Írska skupina U2 je jednotkou v rebríčku najlepšie zarábajúcich hudobníkov a hudobníčok magazínu Forbes za obdobie jún 2009 až jún 2010. Kapela "U2 zarobila minulý rok viac ako ktokoľvek iný na hudobnej scéne, v čistom odhadovaných 130 miliónov amerických dolárov," uvádza sa na webovej stránke www.forbes.com.

Zásluhu na tom má ich celosvetové turné, na ktoré sa predalo len v Severnej Amerike 1,3 milióna vstupeniek priemerne za 94 dolárov. Ako ďalej uvádza Forbes, aj keď kapela pre zranenie frontmana Bona Voxa presunula 16 koncertov v Severnej Amerike naplánovaných na tento rok a zrušila vystúpenie na festivale Glastonbury, je pravdepodobné, že aj v budúcoročnom rebríčku skončia na prvých priečkach vďaka celosvetovej popularite a obrovskej návštevnosti ich koncertných vystúpení.

Kapela U2 už oznámila nové dátumy presunutých koncertov - severoamerická časť jej turné by sa mala začať 21. mája 2011 v Denveri a skončiť 23. júla 2011 v Minneapolise. Preloženie všetkých koncertov v USA a Kanade, ktoré boli naplánované na tento rok, však bude kapelu podľa informácií bulvárneho denníka The Sun stáť možno až 100 miliónov Eur.

Na druhej priečke je skupina AC/DC so 114 miliónmi dolárov, ktoré si na konto pripísala vďaka svetovému turné. Speváčka Beyoncé Knowles aj tento rok potvrdila jej titul najlepšie zarábajúcej ženy na hudobnej scéne a celkovo obsadila tretie miesto. Viac ako polovica jej príjmov však nepochádza priamo z hudobných aktivít, ale zo zmlúv s viacerými firmami vrátane kozmetických, a jej odevnej línie.

Do prvej desiatky sa dostal aj jej manžel, raper Jay-Z, a to na šieste miesto so 63 miliónmi dolárov. O desiate miesto sa delia dve skupiny - Black Eyed Peas a Coldplay, pričom obe zarobili po 48 miliónov dolárov.

V aktuálnom rebríčku najlepšie zarábajúcich hudobníkov a hudobníčok magazínu Forbes prekročili hranicu sto miliónov dolárov kapely U2 a AC/DC. Podľa odhadov však bude ťažké na budúci rok prekonať toto číslo. Dôvodom je prepad predaja vstupeniek na koncerty. Podľa viacerých zdrojov hudobný priemysel ešte len čaká skutočný pokles príjmov. Najväčším postrachom pre organizátorov koncertov je presýtenie trhu, keďže niektoré kapely neustále koncertujú bez toho, aby vydali nový album. "V dnešnom svete musia hudobníci koncertovať, aby si zarobili, pretože nemôžu jednoducho sedieť doma a zbierať honoráre," vysvetlil Gary Bongiovanni zo spoločnosti Pollstar.

Rebríček najlepšie zarábajúcich hudobníkov a hudobníčok, ako ho zverejnila webová stránka www.forbes.com:
1. U2 - 130 miliónov amerických dolárov
2. AC/DC - 114 miliónov amerických dolárov
3. Beyoncé Knowles - 87 miliónov amerických dolárov
4. Bruce Springsteen - 70 miliónov amerických dolárov
5. Britney Spears - 64 miliónov amerických dolárov
6. Jay-Z - 63 miliónov amerických dolárov
7. Lady Gaga - 62 miliónov amerických dolárov
8. Madonna - 58 miliónov amerických dolárov
9. Kenny Chesney - 50 miliónov amerických dolárov
10. Black Eyed Peas - 48 miliónov amerických dolárov
10. Coldplay - 48 miliónov amerických dolárov

--
Zdroj: SITA
Foto: U2.com

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Black Eyed Peas, Britney Spears, Bruce Springsteen, Coldplay, Jay-Z, Kenny Chesney, Lady Gaga, Madonna, U2