Ostrava má za sebou vypredaný 9. ročník festivalu Colours of Ostrava, ktorý sa už tradične koná v dvoch areáloch severomoravskej metropoly - Černá louka a Slezskoostravský hrad. V sobotu sa ľudia mohli zabávať na jednom z najväčších mien tohtoročného festivalu - írskej skupine The Cranberries. Krátko pred jej vystúpením sa však nad mestom rozpútala búrka sprevádzaná silným prívalovým dažďom. Organizátori následne z bezpečnostných dôvodov prerušili program. Prerušenie trvalo približne pol hodiny, potom program pokračoval podľa plánu.

The Cranberries pôsobili na hlavnom Česká spořitelna stagei veľmi sviežo, speváčka Dolores O'Riordan skákala, rozhadzovala rukami a komunikovala so zmoknutým publikom. Ako posledné tri skladby zahrali The Cranberries piesne 'Zombie', 'Promises' a 'Dreams'.

Fanúšikovia old school punk-rocku a predovšetkým tvorby legendárnej americkej skupiny Ramones si v sobotu večer určite nenechali ujsť koncert formácie Marky Ramone's Blitzkrieg v špeciálnom New York City stagei. Členom tejto kapely je Marky Ramone - jediný žijúci člen klasickej štvorky Ramones a práve ich tvorby sa dočkali ľudia, ktorí prišli na tento koncert. V hale výstaviska zazneli ich hity 'Blitzkrieg Bop', 'I Wanna Be Sedated', 'Poison Heart', 'KKK Took My Baby Away', 'Sheena Is a Punk Rocker', 'Rock 'n' Roll High School' či 'I Believe in Miracles'.

Program na Hlavnom pódiu pokračoval po polnoci v daždi koncertmi formácií Afro Celt Sound System a El Gran Silencio. Na Barvy Arcelor-Mittal stagei sa v sobotu večer predviedli nórski inštrumentalisti Jaga Jazzist a Brendan Perry. Svoj sobotňajší koncert na hlavnom pódiu zrušila zo zdravotných dôvodov skupina Sorgente.

Festival v nedeľu pol hodinu pred polnocou svojím koncertom ukončil krstný otec punku Iggy Pop s kapelou The Stooges. Excentrický spevák, ktorý bol počas vystúpenia už tradične "hore bez", sa v srdci severomoravskej metropoly prezentoval energickým prejavom. Na hlavnom Česká spořitelna stagei skákal, hádzal s mikrofónom a neustále komunikoval s publikom. Počas jednej skladby si dokonca zopár ľudí vybral k sebe na pódium. Hudobný veterán síce vynechal svoj veľký hit 'Passenger' a z pódia sa vytratil o čosi skôr, no na Colours zažiaril a bol výbornou bodkou za štvordňovým podujatím.

V nedeľu patrilo hlavné pódium aj veselým Mig 21, či naopak smutnej Regine Spektor, pre ktorú je aktuálne turné tragické. Na jeho začiatku totiž prišiel o život jeden z členov jej sprievodnej kapely. Na inak vypredaný festival mali v nedeľu ľudia nad 65 rokov vstup zdarma. Tí si prišli na svoje napríklad na vystúpení Marty Kubišovej.

Colours of Ostrava ponúkol počas štyroch dní, od štvrtka do nedele, bohatý, nielen hudobný program. Ako na konci štvrtého dňa poznamenala riaditeľka festivalu Zlata Holušová, na konci Colours znovu pršalo, no festival sa aj tak opäť vydaril. Dodala, že už teraz sa teší na jubilejný 10. ročník.

--
Zdroj: SITA
Foto: P. Piechowicz - Colours.cz, viac fotografií na Colours.cz/fotogalerie

Súvisiaci interpreti: The Cranberries