Rodina po Jindřichovi Rotreklovi, ktorý zahynul pri zrážke jeho motocyklu s automobilom, ktorý šoférovala populárna speváčka Dara Rolins, dostáva telefonické, e-mailové a písomné vyhrážky od širokej verejnosti. Ako informovala webová stránka iDNES.cz, môžu za to skreslené a nepravdivé informácie, ktoré sa objavujú v niektorých médiách.

Ľudia vraj reagujú predovšetkým na jednu z ostatných správ, podľa ktorej rodina požaduje od Rolins odškodné vo výške okolo desať miliónov českých korún (asi 397-tisíc eur). Vdova Olga Rotreklová to však popiera. "Nikdy som nevyslovila čiastku okolo milióna korún. Vyzeráme ako chamtivé a ziskuchtivé osoby, ktoré chcú na smrti svojho najbližšieho parazitovať. Nemusíme určite zdôrazňovať, že sme tragickou udalosťou všetci otrasení, a preto sme veci zverili právnemu zástupcovi," povedala.

Ako ďalej informoval portál iDNES.cz, právny zástupca rodiny Karel Friml písomne nepožiadal právnika Rolins o danú sumu. "O vyčíslení akejkoľvek náhrady nebola ani zmienka, a to ani z mojej strany, ani zo strany mojich klientov. Ja som advokáta pani Rolins len vyzval, aby mi zveril údaje o poisťovni, u ktorej má z povinného ručenia poistenú zodpovednosť za škodu spôsobenú vedením vozidla," vysvetlil Friml. "Takto sa postupuje ako v akomkoľvek inom prípade, to je bežný postup. Nejde o zavinenie, ale o zodpovednosť za škodu spôsobenú vedením dopravného prostriedku," dodal.

Podľa speváčkinho právnika Roberta Vladyku je tento krok unáhlený. "Žiadna presná čiastka nebola uplatnená, ale napriek tomu sa mi to zdá predčasné v období, keď sa ešte nerozhodlo o vinníkovi nehody. Z listu vyznelo, že menuje osoby, ktoré zastupuje, a potom uviedol, že za nich vyčísľuje nárok na náhradu škody," reagoval Vladyka, ktorý sa má so svojou klientkou dnes stretnúť. Účel ich schôdzky nechcel prezradiť, je ale pravdepodobné, že s ňou bude diskutovať tiež o náhrade škody.

Podľa Frimla je predčasné hovoriť o tom, kto čo zavinil, keď je prípad vo fáze vyšetrovania. "Nie je jednoduché, keď vám na ceste zomrie blízky človek. Rodina ťažko nesie aj mediálnu kampaň, ktorá sa okolo udalosti rozvírila. Namiesto toho, aby sa vzťahy urovnávali, jatria sa," uviedol právnik. "Nebude to ani jednoduché, ani rýchle. Najskôr bude potrebné vyhotoviť znalecký posudok z odboru zdravotníctva, potom znalecký posudok z odboru dopravy. Po zhromaždení ďalších dôkazov bude možné rozhodovať o vine," uzavrel.

Ku zrážke terénneho auta, ktoré viedla Dara Rolins, s motocyklom došlo v sobotu 10. júla v pražskom Šáreckom údolí. Motocyklista sa vracal k svojej rodine z rybačky. Na malej motorke, ktorá nedokáže ísť viac ako 40 km/h, sa údajne v zákrute snažil vyhnúť jame na úzkej ceste a cyklistovi. Čelne sa však pritom zrazil s autom, ktoré šoférovala 37-ročná Rolins. V aute údajne sedela aj speváčkina dcéra.

Niekoľko dní po nehode napísala Dara Rolins vdove po mužovi sústrastný list. "Je mi neskutočne ľúto, čo sa pri nehode stalo a ako nezvratne to zmenilo váš život i život mojej rodiny. Na tomto mieste cítim, že je potrebné vás uistiť, že sa nebudem vyhýbať akejkoľvek zodpovednosti, ktorá z vyšetrovania tejto tragédie vyplynie," napísala v ňom.

--
Zdroj: SITA
Foto: Marianna Mihálkinová

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins