Hudobník Wyclef Jean, ktorý sa preslávil svojou sólovou tvorbou i pôsobením v hip-hopovej formácii Fugees, zvažuje, že bude kandidovať za prezidenta Haiti. Údajne už na to má všetky papiere, no definitívne sa ešte nerozhodol, či sa do boja o prezidentské kreslo jednej z najchudobnejších krajín sveta v novembri zapojí. Ak by sa pre kandidatúru rozhodol a zvíťazil by, bol by iste rád, keby sa mu slová z refrénu známej piesne If I Was President nesplnili...

"Wyclefova oddanosť rodnej krajine je nekonečná a bude trvať bez ohľadu na to, či bude súčasťou štátnej moci. To, či bude kandidovať za prezidenta ešte nevieme, no budeme o tom ihneď informovať," uvádza sa v oficiálnom liste jeho rodiny, ktorého autentickosť potvrdila aj muzikantova hovorkyňa. Uzávierka kandidátky je 7. augusta, voľby sa budú konať 28. novembra.

Každý kandidát musí splniť niekoľko požiadaviek - musí aspoň päť rokov po sebe žiť na Haiti, vlastniť nehnuteľnosť v tomto štáte a nikdy neprijať občianstvo inej krajiny. Na nového prezidenta čaká neľahká úloha - vybudovať krajinu, ktorú 12. januára zničila jedna z najväčších prírodných katastrof novodobej histórie. Naproti tomu Wyclefova predstava o funkcii v jeho hite If I Was President bola omnoho jednoduchšia. Spieva si v ňom: "Ak by som bol prezidentom, zvolili by ma v piatok, zavraždili v sobotu, pochovali v nedeľu..."


Wyclef Jean - If I Was President

Tridsaťsedemročný Wyclef Jean sa narodil na Haiti, no vyrastal v newyorskom Brooklyne. Po zemetrasení na Haiti, ktoré si vyžiadalo viac ako 230-tisíc obetí, sa rodák z mesta Croix-des-Bouquets stal tvárou kampane na pomoc obetiam zemetrasenia. Ešte predtým, v roku 2005, založil neziskovú organizáciu Yéle Haiti Foundation. Jeanov strýko Raymond Alcide Joseph je od roku 2005 haitským veľvyslancom v USA.

Tento rok by mal vyjsť Wyclefov nový sólový album Wyclef Jean: The Haitian Experience, na ktorom sa venuje práve téme svojej zdevastovanej rodnej krajiny.


Wyclef Jean - The Day After

Zdroj: SITA, pm
Foto: Columbia Records

Súvisiaci interpreti: Wyclef Jean