Hudobník Wyclef Jean, ktorý sa preslávil svojou sólovou tvorbou, pôsobením v hip-hopovej formácii Fugees i humanitárnymi aktivitami, sa rozhodol, že bude kandidovať za prezidenta Haiti. V utorok o tom informovali televízia CNN a magazín Time. Potvrdil tak predchádzajúce správy o tom, že nad kandidatúrou vážne uvažuje.

"Ak by nedošlo k zemetraseniu, asi by som na to čakal ďalších desať rokov. Nešťastie ma však popohnalo a naznačilo mi, že Haiti nemôže čakať ďalších desať rokov, aby konečne vyzeralo ako krajina 21. storočia," uviedol Wyclef Jean pre webovú stránku Time.com. Muzikant kandidatúru osobne potvrdí vo štvrtok večer v programe Larry King Live televízie CNN, čo pre AFP uviedla jeho hovorkyňa.

Súčasný prezident René Préval, ktorý hudobníka v roku 2007 vyhlásil za Vyslanca dobrej vôle krajiny, sa o post prezidenta nemôže uchádzať, pretože mu to už nedovoľuje ústava. Uzávierka kandidátky je 7. augusta, voľby sa budú konať 28. novembra. Každý kandidát musí splniť niekoľko požiadaviek - musí aspoň päť rokov po sebe žiť na Haiti, vlastniť nehnuteľnosť v tomto štáte a nikdy neprijať občianstvo inej krajiny.

Na nového prezidenta čaká neľahká úloha - vybudovať krajinu, ktorú 12. januára zničila jedna z najväčších prírodných katastrof novodobej histórie. "Nebude to nič ľahké, je to veľmi vážna úloha. Sme však na neho hrdí a budeme ho podporovať," povedal jeho brat Samuel Jean.

Tridsaťsedemročný, no podľa niektorých zdrojov 40-ročný, Wyclef Jean sa narodil na Haiti, no od deviatich rokov vyrastal v newyorskom Brooklyne. Po zemetrasení na Haiti, ktoré si vyžiadalo viac ako 230-tisíc obetí a o strechu nad hlavou obralo 1,5 milióna ľudí, sa rodák z mesta Croix-des-Bouquets stal tvárou kampane na pomoc obetiam zemetrasenia. Ešte predtým, v roku 2005, založil neziskovú organizáciu Yéle Haiti Foundation. Jeanov strýko Raymond Alcide Joseph je od roku 2005 haitským veľvyslancom v USA.

--
Zdroj: SITA
Foto: Columbia Records

Súvisiaci interpreti: Wyclef Jean