Spevák Wyclef Jean sa vo štvrtok zaregistroval ako uchádzač o post prezidenta Haiti a vystúpil pred svojimi podporovateľmi. Spoliehal sa pritom na silu hudby, davu taktiež sľúbil vystúpenie amerického rapera 50 Centa, aj keď neuviedol dátum. Už vo chvíli, keď sa hudobník postavil pred dav, ľudia začali spievať tamojšiu duchovnú pieseň, obyčajne určenú pre bývalého prezidenta Jean-Bertranda Aristidea, no jeho meno vymenili za nádejného kandidáta.

Wyclef Jean venoval veľkú časť prejavu obhajovaniu jeho haitských koreňov. Jeho záverečnou frázou bola: "Mwen pale Kreyol", v preklade "Hovorím po kreolsky". Na Haiti však má dvojaký význam: znamená nielen to, že človek hovorí týmto jazykom, ale aj to, že svoje slová myslí vážne.

"Utrpenie ľudí na Haiti, mládež na Haiti, ktorá tvorí väčšinu populácie, nemôže vydržať ďalších päť rokov korupcie, ktorá trvá uplynulých dvesto rokov. Preto kandidujem," vysvetlil v stredu pre magazín People.

Zoznam oficiálnych kandidátov na prezidenta zemetrasením zničenej krajiny bude známy 17. augusta. Šance Wyclefa Jeana kandidovať by mohlo ohroziť to, že hudobník nevyrastal na Haiti. Síce sa tam narodil, no od deviatich rokov vyrastal v newyorskom Brooklyne. Spevák však tvrdí, že jeho post Vyslanca dobrej vôle krajiny ho ospravedlní. Spevák hovorí po kreolsky s výrazným americkým prízvukom, no neovláda francúzštinu.

Ak úrady umožnia Wyclefovi Jeanovi kandidovať, vstúpi do boja s niekoľkými kandidátmi. Medzi nimi sú aj uchádzači, ktorí sú síce medzinárodne neznámi, no majú väčší politický vplyv - ako je napríklad bývalý premiér Jacques-Édouard Alexis. Súčasný prezident René Préval, ktorý hudobníka v roku 2007 vyhlásil za Vyslanca dobrej vôle krajiny, sa o post prezidenta nemôže uchádzať, pretože mu to už nedovoľuje ústava. O kandidatúru požiadal tiež hudobník Michel "Sweet Micky" Martelly, ktorého sprevádzal Pras Michel - jeden z pôvodných členov formácie The Fugees, vďaka ktorej sa Wyclef Jean preslávil.

Víťaz volieb, naplánovaných na 28. novembra, zdedí krajinu zničenú januárovým zemetrasením, približne 1,6 milióna ľudí bez domova a nespočetné množstvo skupín bojujúcich o miliardy dolárov z medzinárodných reštrukturalizačných fondov. Bývalý americký prezident Bill Clinton, ktorý taktiež pomáhal krajine zničenej zemetrasením, vyhlásil, že prezidentská volebná kampaň nemôže brániť snahám o rekonštrukciu krajiny.

Možná kandidatúra Wyclefa Jeana vyvolala aj kritiku. Oscarový herec Sean Penn, ktorý bol po ničivom zemetrasení pravidelným návštevníkom Haiti a prezident ostrovného štátu René Préval ho napokon za pomoc vyznamenal, spochybnil hudobníkove motívy. Spevák a producent nebol prítomný na ostrove v období, keď sa po katastrofe snažili opäť vybudovať krajinu, povedal herec v rozhovore pre CNN. Sean Penn taktiež pripomenul obvinenie, že hudobníkova nadácia zle spravovala príspevky v celkovej výške viac ako 400-tisíc dolárov (v prepočte 304-tisíc eur).

"Bol som tam. Viem, čo by sa za 400-tisíc dolárov mohlo urobiť pre životy týchto ľudí a pre 24-ročné dievča, ktoré umiera," vyjadril sa. "Takže, chcem vidieť niekoho, kto je naozaj, naozaj ochotný obetovať sa pre krajinu a nie niekoho, koho som osobne videl s vulgárnym sprievodom vozidiel, ktoré demonštrovali bohatstvo Haiti - v kontexte som to vnímal ako veľmi obscénnu demonštráciu," dodal. Wyclef Jean začiatkom roka odmietol, že by jeho nadácia Yéle Haiti zle nakladala s darmi.

--
Zdroj: SITA
Foto: Columbia Records

Súvisiaci interpreti: Wyclef Jean