Slovenský džezmen Peter Lipa dokončil najnovšiu skladbu s názvom 1968. V piesni s textom Juraja Palieseka účinkuje aj raper Opak. Ako napovedá samotný názov skladby, ktorá nesie podtitul Hopeful Spring and Weeping Summer, ide o spomienku na udalosti spred 42 rokov (21. 8. 1968), kedy vojská Varšavskej zmluvy obsadili územie bývalého Československa.

"Ak vidím v akejkoľvek súvislosti číslovku 68, tak myslím na to, čo je pre moju generáciu s rokom 1968 navždy spojené. Mal som vtedy 25 rokov."

"Vychádzal som v noci z Véčka po ďalšom omamnom večierku konca euforických šesťdesiatych rokov. Býval som na Bernoláčke, čo bol vtedy medzinárodný študentský hostel. Na recepcii sa ešte veselo pilo a diskutovalo. Samí cudzinci. Chorvátsky medik, americký muzikológ, francúzska filozofka..."

"Asi o štvrtej ráno vošiel vystrašený Angličan a kričal 'Tanks! Tanks! Tanks!' Vôbec sme mu nerozumeli. Toto slovo som ani nepoznal. V mojich pesničkách sa nevyskytovalo. Až keď sme stíšili hudbu a vyšli na Radlinskú," zaspomínal Peter Lipa. "Tú pamätnú noc, ďalšie dni, týždne, mesiace a roky sme zažili a prežívali niečo, na čo sa nedá nikdy zabudnúť. Vtedy som spieval piesne, ktoré napísali iní ľudia. Výlučne po anglicky. Aj ja som obdivoval Kryla, aj ja som možno mal chuť vyjadriť hudbou spoločenské pocity, ale nikdy k tomu nedošlo. Moja hudba ostala len hudbou. Texty som nikdy nepísal a hudba je abstraktná," vysvetlil situáciu po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa.

"V roku 2008, teda 40 rokov po tých tragických udalostiach, som sa v Štokholme pri spomienkovom stretnutí, ktoré pre tamojších Čechoslovákov usporadúval náš veľvyslanec Peter Kmec, stretol s Jurajom Paliesekom. Juraj je mladý hudobník z Púchova, dnes má 34 rokov. Píše texty, anglické. Ponúkol mi niekoľko a jeden ma upútal. Už to, že niekto z mladej generácie sa nad takým niečím zamýšľa. Ak by takýto text napísal môj rovesník alebo človek, ktorý to prežil tak, ako ja, asi by som si to nevšimol. Náš pohľad je možno skreslený a osobne príliš zainteresovaný, ale to, že to napísal niekto, kto vtedy ešte ani nežil, to mi vnuklo myšlienku urobiť z textu pesničku. Ostatné už bolo jednoduchšie," priblížil Lipa vznik skladby, ktorú dokončil len včera a hneď ju umiestnil na svoj Youtube kanál ako video so slávnymi fotografiami z roku 1968.

"Na jar 2009 som sa pri Slovenke roka zásluhou dramaturga Martina Drličku zoznámil s Opakom. Priznám sa, že predtým som našu raperskú scénu osobne nepoznal. Náš spoločný slovenský remake pesničky Bittersweet Symphony sa všetkým páčil. Pri ’68-ičke som mal stále pocit, že tam ešte niečo chýba. Angličtina je na spievanie geniálna, ale ak to posolstvo má byť zrozumiteľné, tak niečo by malo zaznieť aj po slovensky tak, aby mu všetci rozumeli. Preto som oslovil Opaka. Problém bol v tom, že Opak o tých udalostiach vedel len toľko, čo vedia všetci ostatní mladí ľudia v jeho veku. Poradil som mu, aby sa skúsil opýtať doma, ale vysvitlo že aj jeho mama je príliš mladá na to, aby si niečo pamätala. Myšlienka ho však zaujala. Najprv som sa mu snažil niečo vysvetliť sám a potom sme si pomohli knižkou Jozefa Banáša Zastavte Dubčeka. Trvalo to niekoľko mesiacov, ale nakoniec je aj Opakov príspevok na svete," prezradil Peter Lipa.

"A hudba? Inšpirácia je jasná. Les McCann a jeho Compared To What. Ten groove je pre mňa štyridsaťročným obrovským svietiacim majákom na rozbúrenom hudobnom mori. Prvé demo sme urobili spolu s mojim synom Petrom. Ale to bola len tá spievaná časť. Potom sa k nám pridal Umelec, navrhol urobiť vokálne intro a s chladnou hlavou upravil všetko čo sa dalo, bicie, basu, vokály. Celé to dostalo novú podobu. Ruggero nahral gitary a s improvizáciou prepojil spievanú časť a rap. Vokály nahrala Svetlana zo skupiny New Folder," vysvetlil džezmen, ktorý v súčasnosti pracuje na novom albume.

"Táto pieseň sa objaví na mojom novom CD, ktoré už dlho pripravujem, ale teraz ju môžete vidieť na YouTube. A aby k nej bolo niečo aj na pozeranie, tak môj ďalší syn Mišo s láskavým povolením Petra Bielika, nastrihal do obrazu strhujúce fotografie jeho otca Laca Bielika," dodal.


Peter Lipa - 1968

--
Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa