Spevák Miroslav Žbirka v októbri odštartuje svoje vôbec prvé koncertné turné so symfonickým orchestrom. V rozhovore pre agentúru SITA povedal, že skúšanie na tento typ turné sa odlišuje od klasického a preto ho to v posledných dňoch nezamestnáva. "S orchestrom sme už skúšali. Oni to nemajú ako kapely, my by sme skúšali aj každý deň. Členovia orchestra majú noty, prejdú si to a tesne pred turné si to ešte zopakujeme. Sú to profesionáli, počul som ten zvuk, viem ako to hrajú," vysvetlil populárny spevák.

"Samozrejme, ja ako interpret sa na to tiež pripravujem. V aute počúvam tie aranžmá a pijem bezkofeínovú kávu, aby som bol fit po každej stránke. Ak totiž niekto 'kávičkuje', vypije denne šesť káv, tak večer sa mu už trasú ruky, no a my večer hrávame, takže tomu sa chceme vyhnúť. Aj takéto zdanlivé drobnosti hrajú svoju rolu. Pri takomto type koncertov to naozaj nemôžem odfláknuť," povedal Meky o svojej vlastnej príprave na turné.

"Pesničky ako Atlantída alebo Balada o poľných vtákoch musím odspievať, nemôžete sa vyhovárať na nejaký feeling ako pri rockových koncertoch. Tu sa spájajú dva hudobné svety. Orchester odo mňa očakáva, že budem intonovať, že budem mať hlas a podľa toho sa k tomu staviam. Beriem to od podlahy, myslím na všetko," povedal Žbirka. Spevák už má predstavu, ako bude každé vystúpenie vyzerať. Spolu so sprievodnou kapelou koncerty odštartujú akustickým setom, pričom v istom momente príde na pódium orchester.

Z hľadiska dramaturgie sa jeho fanúšikovia môžu tešiť aj na rýchlejšie piesne. "Zahráme napríklad aj pesničku Zažni, len s iným, bohatším zvukom. Bude to náročné aj pre zvukárov, je totiž iné zvučiť národné divadlo a iné zvučiť športovú halu niekde v Trnave. Aj preto máme ten najlepší zvuk, ktorý na Slovensku môžeme získať.

Diváci budú mať v rámci Aupark tour 2010 Miro Žbirka & Symphonic Orchestra možnosť vypočuť si najznámejšie muzikantove hity v špeciálne upravených aranžmánoch. O tie sa postaral Martin Hybler. Okrem nesmrteľných piesní ako Len s ňou, Balada o poľných vtákoch, Atlantída či Zažni návštevníkom za hudobného sprievodu 40-členného orchestra s názvom Cappella Istropolitana pravdepodobne zaspieva aj dve či tri piesne liverpoolskych The Beatles, ktorí sú jeho veľkým vzorom.

"Pri výbere piesní som dal Martinovi Hyblerovi voľnú ruku. Ale on úplne logicky uvažoval a vedel, že tie základné veci by tam mali zaznieť. Keď aranžujete skladby, pri niektorých vám môže niečo napadnúť a pri iných nie a preto je dôležité mať voľnú ruku. On našťastie urobil taký výber, ktorý reprezentatívne ide cez celú moju tvorbu. Sú tam piesne, ktoré ľudia poznajú a pri ktorých aj on ten nápad dostal. Som rád, že tieto veci sa tak prirodzene spojili. Ešte bolo dôležité skonzultovať to celé s dirigentom Adriánom Kokošom. Jeho aranžmány veľmi potešili," povedal spoluzakladateľ kapely Modus.

Sám Žbirka má ku klasickej hudbe kladný vzťah, počúva ju a snaží sa v tomto smere edukovať aj svojho syna. "Minule som s ním hral takú zvláštnu hru v aute. On si dal jednu skladbu od Blink 182 alebo 30 Seconds to Mars a ja jedného Beethovena. Prijal túto hru. Ja som chcel, aby o tejto hudbe niečo vedel. Sám viem, že ak vám isté veci nenaskakujú v istom veku, tak neskôr vám naskočia. Logicky aj mne naskočili a mám z počúvania týchto diel pôžitok. Za všetky by som spomenul Patetickú sonátu od Beethovena," dodal Žbirka.

Termíny a miesta Aupark tour 2010 Miro Žbirka & Symphonic Orchestra:

6. 10. Trnava - Mestská športová hala
7. 10. Púchov - Mestská športová hala
8. 10. Nitra - Mestská športová hala
11. 10. Žilina - športová hala MsHK Garmin
12. 10. Prešov - Mestská športová hala
13. 10. Michalovce - 1. BK športová hala
14. 10. Košice - športová hala Cassosport
18. 10. Poprad - športová hala Aréna
19. 10. Banská Bystrica - Zimný štadión
25. 10. Trenčín - športová hala 1. FBC
26. 10. Prievidza - športová hala
27. 10. Bratislava - športová hala

Prehľadné informácie o turné nájdete na stránke o turné.

--
Zdroj: SITA
Foto: 2media.cz

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka