Dvaja hudobníci z už nehrajúcej priekopníckej elektronickej formácie Happy Melon - Martin Zimányi alias Žumo a Pavol Murín a speváčka - Mária Kissová vytvorili novú hudobnú skupinu s rýdzo slovenským názvom Mariša.

Po zhruba polroku práce a príprav zverejňuje skupina Mariša svoj prvý singel Pár snov. O zvuk a produkciu nahrávky sa okrem ostrieľaných členov kapely a experimentátorov Žuma a Pala postaral Marek Rakovický, líder kapely Lavagance a zároveň majiteľ nahrávacieho štúdia, v ktorom pieseň vznikla. Videoklip k singlu nakrútili Jozef Koháry a Julo Šimlovič. Spomínaní páni sa podieľali na klipoch Márie Čírovej alebo Tomáša Slobodu.

Názov kapely Mariša je vlastne iba skratkou krstného mena speváčky, ktorá mimochodom len prednedávnom oslávila svoje osemnáste narodeniny.

Popri prípravách na maturitu ju teda čaká aj nahrávanie svojho debutového albumu a veľa koncertov. Skupina sa počas uplynulého leta predstavila aj na viacerých významných slovenských festivaloch, jej produkcia by sa dala zaradiť do kategórie gitarovo-elektronického popu, pretože okrem gitár a bicích Palo so Žumom hojne využívajú samplery, syntezátory a rôzne iné elektronické hračky. Naživo je to ale riadny "rokenrol" k čomu dopomáha aj koncertný bubeník Peťo Čeretka. Všetky texty vlastných skladieb sú v slovenčine.

Palo so Žumom svorne tvrdia: "V kapele Happy Melon sme si pomáhali hosťujúcimi speváčkami, na nahrávkach zneli aj Jana Kirschner alebo Betina Majerniková z Noisecut, čo-to sme pospievali aj sami. Teraz sme ale konečne narazili na Marišu, s ktorou môžeme pracovať od rána do večera a venovať sa jej doslova stopercentne -aj hudobne, aj textovo. Je to pre nás veľká radosť a zábava, tvoríme jednoliaty kompaktný repertoár, ktorý aj snáď je o niečom."

Na záver pripomeňme, že Žumo i Palo pôsobili kedysi ako gitaristi v dvoch kultových kapelách. Žumo v O.B.D. a Palo v Tornado Lue.

Mariša: "Pár snov" (2010)

Text: Peter Lehotský, -pr-
Foto: archív

Súvisiaci interpreti: Mariša