Dokumentárny film o kapele Longital s názvom Slnko stúpa (2010) absolvoval premiéru na prvom ročníku Music and Film Festivalu v Bratislave. To, kde všade si budú môcť diváci pozrieť snímku odhaľujúcu prácu aj súkromie muzikantskej dvojice však tvorcovia nechcú prezrádzať. Chystajú totiž niekoľko prekvapení. Na spomínanej slávnostnej premiére, ktorá sa uskutočnila v nedeľu večer v DK Zrkadlový háj, prezradili len miesto konania ďalšej projekcie. Uskutoční sa v Krakove, kde Longital vystúpi 9. októbra.

Snímku Slnko stúpa režíroval Peter Kováčik. Myšlienka nakrútiť film o kapele Longital mu napadla, keď pracoval na inom projekte, ktorý sa napokon nerealizoval. Hľadal k nemu vtedy kapelu, ktorá nahrala niečo tematické o rieke, a našiel pieseň Ako Dunaj práve od Longital. Hudba dvojice ho vtedy tak veľmi oslovila, že im ponúkol nakrútiť o nich film.

Členovia kapely Shina a Dano Salontay s tým hneď súhlasili. Časť snímky vznikla na turné v Česku, časť je venovaná histórii formácie Longital, tvorbe a súkromnému životu jej členov. Na turné Peter Kováčik nebol, no spracovával prinesený materiál. Zábery z koncertnej šnúry, ktorú hudobníci absolvovali vlakom, zaobstaral Michal Baláž.


Longital - ukážka z filmu Slnko stúpa

Diváci a diváčky Shinu a Daniela Salontaya uvidia aj pri raňajkách, cvičení či balení sa na turné. Odhaliť súkromie pred filmovou kamerou vraj pre nich nebol problém, uviedol Kováčik. Vo filme znejú pesničky Longital v unplugged podobe, nahrávali ich napríklad v makovom poli. Počas nakrúcania, ktoré aj s prestávkami trvalo deväť mesiacov, ich však natočili viac, ako použili vo filme. Ako povedal Kováčik v rozhovore pre agentúru SITA, "je škoda ich neukázať". Viac však nechcel prezradiť, pretože "je to tiež jedno z prekvapení".

Longital v súčasnosti okrem koncertov pripravuje aj nový štúdiový album Teraz, ktor vyjde v októbri. Pokrstia ho 22. októbra na koncerte s The Swell Season v bratislavskom Divadel Aréna.


Longital - ochutnávka nového albumu Teraz

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Ivana Lipovská - Longital.com

Súvisiaci interpreti: Longital