Bubeník britskej rockovej kapely Radiohead Philip Selway vydal koncom augusta sólový album Familial, na ktorom spieva. Podľa vlastných slov pracuje na ďalších skladbách. Okrem sólovej kariéry sa musí zároveň sústrediť na jeho materskú kapelu, ktorá aktuálne nahráva nové skladby.

Myšlienka na vydanie sólového albumu vznikla podľa Selwaya pred viac ako troma rokmi. "Pripravoval som si piesne po častiach po celý ten čas. Tie veci však neboli vhodné pre Radiohead povedal hudobník, ktorý cíti značný rozdiel medzi nahrávaním albumu ako člen kapely a ako sólista.

"V skupine je tá zodpovednosť podelená, ale na albume Familial je moje meno, takže hlavne ja sám som zodpovedný za to všetko dobré aj zlé," dodal.

Selway sa sústredil najmä na spevácky výkon, bubny prenechal Američanovi Glennovi Kotcheovi známemu z alternatívnej country-rockovej skupiny Wilco. "Keď som písal tie skladby, tak som vôbec nepočul bubenícke party," prezradil. Bubenícke paličky vzal do rúk len pri nahrávaní tretej skladby na albume s názvom A Simple Life.

Producentom 10-pesničkového albumu je Ian Davenport. Selwayovi s albumom pomáhali skladateľka a speváčka Lisa Germano, bývalý basgitarista skupiny Soul Coughing Sebastian Steinberg aj multiinštrumentalista Patrick Sansone.

Ostatný album In Rainbows (2007) skupina Radiohead vydala najprv prostredníctvom internetu, fanúšikovia sa pritom mohli sami rozhodnúť, koľko peňazí sú za nahrávku ochotní zaplatiť. Zatiaľ nie je isté či to muzikanti zopakujú aj pri ich pripravovanej nahrávke. "Teraz to musíme hlavne dokončiť a potom sa rozhodne, čo bude najprijateľnejšie pre album aj z pohľadu hudobného priemyslu, lebo ten sa neustále mení," uzavrel bubeník.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/philipselway

Súvisiaci interpreti: Radiohead