Legenda českej a slovenskej hudobnej scény Hana Hegerová v utorok v Kogo Ristorante v Prahe privítala na svete svoj nový album s názvom Mlýnské kolo v srdci mém. Album piesní, ktoré vychádzajú po vyše dvoch desaťročiach od ich preloženia z francúzskych originálov, pokrstila rodáčka z Bratislavy v spoločnosti mnohých ctiteľov, ktorí ju obdarovali kvetinami.

"Vravievala, že sa veľmi rada prechádza po Paríži, pretože sa tam muži otáčajú za ňou, zatiaľčo doma za Hegerovou," zaspomínala s úsmevom textárka Jiřina Fikejzová, ktorá sa krstu zúčastnila spoločne s Pavlom Vrbom. "Je to album zrelej ženy a je veľmi tvrdý. Nečakajte nič sladké. Nie sú to sentimentálne kapesníky. Je to plač nad veľmi zrelým životným finále," povedal o albume pomenovanom podľa prekladu slávnej piesne Michela Legranda publicista Josef Vomáčka.

"Trvalo mi dvadsaťtri rokov, než som sa k tomu odhodlala. Sú to pesničky, ktoré som doma sušila hrozne dlho. Splácam svoje dlhy tým, ktorí to pre mňa pred dvadsiatimi rokmi preložili. Sú to vynikajúci textári," priznala Hana Hegerová. "Na natočenie albumu bol najvyšší čas. Nasledujúci rok budem mať osemdesiatku a myslím, že už nový album nenatočím," dodala populárna speváčka, ktorá 6. decembra odohrá svoj druhý tohtoročný vypredaný koncert v hlavnom meste Slovenska.

Takmer štvrťstoročie od Potměšilého hosta (1987) ponúka piesne s dôverou otextované a trpezlivo v šuflíku čakajúce na tú správnu chvíľu. Dve z nich – Tak už bal a Čas na prázdniny - sa dokonca dočkali inej podoby, keď Hegerová sama nahliadla do témy znovu, s odstupom mnohých stoviek, možno tisícok zaspievaní.

Získať práva k tuctu českých a jednej slovenskej verzii francúzskych šansónov nebolo jednoduché, pretože dediči sa občas hľadali ťažko a cudzojazyčné prebásnenie je u francúzskych autorov a interpretov sledované obzvlášť starostlivo. Podarilo sa: Hana Hegerová tak naspievala vytúženého Moustakiho, Gainsbourga, Mayereau, Legranda alebo Ferreho. Textári Jiřina Fikejzová, Pavel Vrba, Jaromír Nohavica (Starou píseň si s H. Hegerovou aj zaspieval), Jiří Dědeček, Jan Jiráň, ale tiež Ľubomír Feldek, Pavel Cmíral alebo Pavel Kopta a Eva Janovcová nepochybne veľmi prispeli k celkovej sile albumu.

Klavirista, skladateľ a hudobný producent Petr Malásek prizval do štúdia predovšetkým muzikantov s pódiovou skúsenosťou i ľudským kontaktom so speváčkou. Kontrabasista Robert Balzar, bubeník Pavel "Bady" Zbořil alebo saxofonista František Kop v spojení s ďalšími nástrojmi, ale tiež s veľkým štúdiovým orchestrom, podporili jej sugestívne podané príbehy lások, návratov, spomienok, koncov vzťahov i koncov ozajstných. Hudobníci svojím zvukom vytvorili prostredie parížskej kaviarne, provensálskej vinárne i pražského jazzového klubu. To všetko znamenite zaznamenal v hudobnom štúdiu Smečky a v štúdiu LineArt zvukový majster Michal Pekárek.

Nový album Hany Hegerovej je speváčkinou poctou šansónu a splatením dlhov voči sebe samej, obľúbeným autorom, priateľom textárom – a vlastne aj voči všetkým jej fanúšikom. Po rokoch skvelých koncertov je čakanie na novú štúdiovú nahrávku konečne za nami.

Zoznam skladieb na albume Hana Hegerová - Mlýnské kolo v srdci mém:

1. Jsem snob (Je suis snob)
2. Rozdíl (Différence)
3. Já vím (Un Homme)
4. Tak už bal (Faut pas pleurer comme ca)
5. Motorkářka (L' homme a la moto)
6. Déšť tváře smáčí (Nantes)
7. Lebka (Quand j'aurai du vent dans mon crane)
8. Čímž chci ríct (La valse des lilas)
9. Čas na prázdniny (Michéle)
10. Stará píseň (La Dame Brune) s Jaromírom Nohavicom
11. Vzpomínka na Paříž (Il n'y a plus d'apres)
12. Mlýnské kolo v srdci mém (The Windmills Of Your Mind)
13. Ten zlodej čas (Avec le temps)

Album vydáva firma Supraphon na základe výhradnej licencie spoločnosti Live Production. Roky očakávaná nahrávka je už tento týždeň na pultoch slovenských hudobných predajní.

B I O G R A F I A

Bratislavská rodáčka Hana Hegerová, vlastným menom Carmen Farkašová, odštartovala svoju hudobnú kariéru v roku 1957 na pódiu v bratislavskom kabarete Tatra Revue. Po odchode do Prahy prijala angažmán v hudobnom divadle Rokoko. V rokoch 1961 až 1966 bola jednou z opôr dnes už legendárneho divadla Semafor a to v predstaveniach Zuzana je zase sama doma, Šest žen či Dobře placená procházka. Neskôr rozbehla svoju sólovú kariéru, v roku 1967 hosťovala i v parížskej Olympii. Ako filmová herečka hrala pod režisérskou taktovkou Miloša Formana, Jiřího Krejčíka, Jana Kadára, Elmara Klossa, Karla Kachyňu, Zdeňka Podskalského alebo Vojtěcha Jasného. Medzi jej najväčšie hity patrí skladba Levandulová, ktorá vzišla zo spolupráce so skladateľskou dvojicou Petr Hapka - Michal Horáček či slovenská pieseň Čerešne s hudbou Jara Filipa. Tá zaznela aj v českej trpkej komédii Pelíšky (1998).

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Katarína Petrenko.

--
Zdroj: PR, SITA
Foto: Standa Merhout /Supraphon

Súvisiaci interpreti: Hana Hegerová