Legendárny slovenský hudobník, spevák a skladateľ Miro Žbirka včera v Bratislave ukončil koncertné turné, na ktorom ho sprevádzal orchester Cappella Istropolitana. Na spoluzakladateľa kapely Modus čakala vypredaná Športová hala Pasienky, čo sľubovalo výborné zakončenie celej šnúry. A tak sa aj stalo - dvojhodinový koncert potešil všetkých fanúšikov Mekyho hitov, ktorým orchestrálne prevedenie pridalo nový, hudobne farebnejší a zároveň hlbší rozmer. Prinášame exkluzívne fotografie a videá z tohto mimoriadne vydareného a emotívneho večera.

Svojím typickým odľahčeným štýlom si Žbirka získal každého v sále už v úvodných príhovoroch. "Viete, raz mi brat povedal: Ty urobíš kariéru. Ty máš výbornú tvár pre rádio," pobavil v jednom z nich. Neskôr priznal, že kedže 21. októbra oslávil narodeniny, pred každým októbrovým koncertom si v šatni s niekým pripije.

Pohár červeného vína si v Bratislave zobral aj na pódium a ako sám prezradil, víno mu dodávalo odvahu predstúpiť pred také veľké publikum. Napriek tomu, že divákov svojím rozviazaným jazykom zabával ešte viac ako zvyčajne, hral a spieval počas celého večera bezchybne. Najmä balady s orchestrom odprezentoval s maximálnou koncentráciou. Rýchlejšie skladby si naopak poriadne užíval, čím ľahko nakazil celé Pasienky.

Koncert odštartoval pesničkou Ako obrázok z debutového, tridsať rokov starého albumu Doktor Sen (1980). Len o niečo novšie boli nasledujúce dve piesne Možno sa ti zdá a Drahá. Žbirka v prvej časti vystúpenia nechal členov orchestra v šatni a vystačil si iba so sprievodnou kapelou, ktorú tvorili českí inštrumentalisti. Spomedzi nich vyzdvihol najmä gitaristu Honzu Ponocného. Spomenul ale aj bývalých spolupracovníkov, či už Mariku Gombitovú, Janka Lehotského a pred štvrtou skladbou Dr. Jekyll a Mr. Hyde aj Laca Lučeniča.


Miro Žbirka - Biely kvet

V klasickej - rockovej - verzii odzneli aj piesne 22 dní, Tvoj svet je môj a Biely kvet. Prvým hosťom v Bratislave bola ešte predtým speváčka Magdalena Šalamounová, s ktorou Meky zaspieval jednu z novších piesní s názvom Tento Song. Neskôr, v druhej - "symfonickej" - časti koncertu, sa na pódiu objavila aj Martha, ktorá si so Žbirkom zaspievala hit Co bolí to přebolí. Pre českú speváčku to bolo vôbec prvé vystúpenie na tomto turné. Na predchádzajúcich koncertoch totiž pre chorobu chýbala. Zvládla to však bravúrne a vyslúžila si jeden z najsilnejších diváckych aplauzov večera.

Prvý veľký "potlesk na nohách" si Miro Žbirka užil už po prvej skladbe, ktorú odohral so 40-členným orchestrom Cappella Istropolitana pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. Bola ňou nesmrteľná Balada o poľných vtákoch. Mimoriadne silná bola v symfonickom prevedení aj zhudobnená báseň Jesenná láska od Miroslava Válka. Žbirka je hitmakerom v pravom zmysle slova a sám na koncerte poznamenal, že niektoré piesne musí zahrať v skrátenej verzii, aby sa do programu vôbec vošli. Tzv. medley vytvoril zo skladieb V slepých uličkách, Nechodí, Katka a Prvá. Naopak v plnej dĺžke zazneli zazneli v druhej časti koncertu piesne Zažni, Múr našich lások, Len s ňou či Denisa.


Miro Žbirka a Cappella Istropolitana - medley (V slepých uličkách, Nechodí, Katka...)

Žbirkove piesne v špeciálne upravených aranžmánoch Martina Hyblera, ktorého Meky v závere pozval na pódium, zneli v tej chvíli naživo silnejšie ako kedykoľvek predtým. Milovník tvorby The Beatles si v stredu večer, tak ako aj avizoval, neodpustil jednu pieseň od svojich obľúbencov. Voľba padla na slávnu Hey Jude a už pri prvom refréne bolo jasné prečo - popevok "ná-ná-ná-nana-na-ná" si s Mekym schuti zakričalo celé publikum.


Miro Žbirka a Cappella Istropolitana - Hey Jude (The Beatles cover)

Ďalšie standing ovation potom spevák umlčal slovami: "Vždy, keď prídem domov, tak sa ma pýtajú, že ako bolo. Viete, čo im poviem? Pridávali sme.“ Z pozadia vtedy už zneli prvé tóny slávnej balady Atlantída, v závere ktorej Žbirka naplno ukázal silu svojho hlasu. Na dlhotrvajúci potlesk odpovedal poslednou piesňou večera s názvom Mám rád a rozlúčil sa s preplnenou halou na bratislavských Pasienkoch. Ešte predtým bol divákmi aj kolegami obdarovaný kyticami či vankúšom, ktorý mu bude turné so symfonickým orchestrom pripomínať.



Setlist bratislavského koncertu:

Ako obrázok
Možno sa ti zdá
Drahá
Dr. Jeckyll a Mr. Hyde
Tento song (s Magdalenou Šalamounovou)
22 dní
Tvoj svet je môj
(predstavenie kapely)
Biely kvet
(nástup orchestra)
Balada o poľných vtákoch
Jesenná láska
Zažni
Múr našich lások
Len s ňou
Denisa
medley - V slepých uličkách, Nechodí, Katka, Prvá
Miliónkrát
Co bolí to přebolí (s Marthou)
Hey Jude (The Beatles cover)
Atlantída
Mám rád

--
Text: SITA, pm
Foto a video: Igor Daniš