"Live at Wembley 1979", vyše 30 členný tím, 30 ton materiálu, trinásť umelcov na scéne, živá hudba a spev. To sú hlavné ingrediencie originálneho vystúpenia, ktoré prenesie všetkých fanúšikov ABBA do čias najväčšej slávy švédskeho popového kvarteta. Na počiatku stála myšlienka oživiť legendárne koncerty vo Wembley 1979, ktoré sa zaradili medzi najslávnejšie vystúpenia švédskej štvorice. Zámerom zoskupenia AbbAgain bolo preto pripraviť koncert, ktorý by bol na nerozoznanie od toho spred tridsiatich rokov a ponúkol rovnako skvelý zážitok.

Nasledovali roky príprav, desiatky ľudí skúmalo všetky detaily. Producenti zozbierali obrovské množstvo fotografií, kníh a hudobných nahrávok. Zapojení boli aj ľudia, ktorí sa koncertu v roku 1979 sami zúčastnili, a samozrejme aj mnohé fanúšikovské fóra z celého sveta.

Aby sa nezabudlo na žiaden detail, prizvaní boli aj pôvodní hudobníci, technici, dizajnéri a množstvo ďalších osôb, ktorí sa podieľali na pôvodných koncertoch. "Reakcie sú vynikajúce. Návštevníci sú nadšení a počet fanúšikov nám rastie s každým vystúpením. Je to určite aj tým, že sme doteraz nepočuli o žiadnej show, ktorá by sa mohla popýšiť takýmto originálnym konceptom," tvrdí nadšený vedúci produkcie Michael Noll a dodáva: "Verím, že aj fanúšikovia na Slovensku budú našou show nadšení."

Noll projekt nepovažuje len za jednu z mnohých cover shows. "ABBA The Concert jednoducho nepatrí medzi tie vystúpenia, na ktorých štyria hudobníci odspievajú najväčšie hity ABBA. Naše vystúpenie je prepracovaný remake slávnych koncertov v londýnskom Wembley z roku 1979. Týchto päť nezabudnuteľných vystúpení zožalo obrovský úspech a milióny fanúšikov sa na ne, pre obrovský záujem o lístky, nedostalo. Našou myšlienkou a cieľom bolo preto pripraviť koncert, ktorý by bol na nerozoznanie od toho spred tridsiatich rokov," uviedol šéf ambiciózneho projektu.

Projekt takého formátu si vyžaduje aj veľké množstvo práce. "Pre desať ľudí to bola práca na takmer dva roky. Zozbierali sme množstvo fotografií, kníh, hudobných nahrávok. Veľmi nám pomohli ľudia, ktorí sa koncertu v roku 1979 sami zúčastnili a samozrejme aj fanúšikovské fóra z celého sveta. Na prípravy bolo prizvaných aj množstvo pôvodných hudobníkov, technikov, dizajnérov a množstvo ďalších osôb, ktorí sa podieľali na pôvodných koncertoch. Celé pódium, pôvodné hudobné nástroje, zosilovač, kostýmy, účesy – hľadali sme takmer všetky tieto veci a väčšinou úspešne. Na scéne máme slávnu pyramídu aj typické žiarovkové osvetlenie. ABBA The Concert má takisto identický program ako koncerty vo Wembley a všetky skladby sú rovnaké ako v roku 1979," dodáva Michael Noll.

Fanúšikov zároveň ubezpečuje, že celá šou ide naživo. "Všetci trinásti umelci hrajú a spievajú naživo. Mimochodom, na turné sme vyrazili s troma kamiónmi, dvoma autobusmi a viac než tridsiatimi tonami materiálu. Celý tím ľudí v zákulisí má 30 členov a naše pódium približne 200 m2. Jedná sa teda skutočne o veľký projekt," uviedol a dodal, že doterajšie vystúpenia boli mimoriadne úspešné. "Reakcie sú vynikajúce. Návštevníci sú nadšení a počet fanúšikov nám rastie s každým vystúpením. Dostávame pozvánky už aj mimo Európy. Čo nás samozrejme teší, je aj mediálna publicita, väčšina recenzií hodnotí náš koncept a celú show mimoriadne pozitívne. Súčasné turné dostalo označenie 'Jedna z najprepracovanejších a najpremyslenejších ABBA shows na svete', na čo sme obzvlášť hrdí. Naplánovaných máme takmer 100 vystúpení v 20 krajinách."


ABBA The Concert performed by AbbAgain - Trailer

ABBA – The Concert - v podaní skupiny AbbAgain
Hello Europe – Tour 2010/2011 - viac ako 100 koncertov v 20 krajinách

19. 11. 2010 o 19:00 - Mestská hala Nitra, Dolnočermánska ul., Klokočina, Nitra
20. 11. 2010 o 20:00 - Zimný štadión Banská Bystrica, Hronské predmestie 4, 97401 Banská Bystrica
21. 11. 2010 o 19:00 - Aréna Poprad, Uherova 4680, Poprad

Redakciu Hudba.sk informoval Patrik Štrama z agentúry JS Media.

Súvisiaci interpreti: ABBA