Už viac ako 20 rokov existuje skupina Polemic a viac ako 20 rokov hrá svoje obľúbené tanečné ska. Až v tomto roku však do jej repertoáru prvýkrát pribudla aj vianočná pesnička. Jej názov je Už idú a počúvať ju môžete v profile kapely na Hudba.sk. Exkluzívne na Hudba.sk si môžete vypočuť a stiahnuť aj čerstvý vianočný song skupiny IMT Smile.

Vianočnej tematike sa členovia Polemicu od začiatku kariéry vedome a striktne vyhýbali. "Dokonca sme si sľúbili, že kým budeme fungovať, vianočnú skladbu mať nebudeme. Keď sme sa však pred tromi rokmi ocitli v januári na chalupe na Kysuciach a začalo snežiť ako v gýčovom filme, vianočná karma zaúčinkovala a už nám nebolo pomoci," spomína s úsmevom spevák Braňo "Bejzo" Bajza.

Klasickej vianočnej pesničke sa však skupina stále bránila. "Skúšali sme na hudobný motív asi 20 rôznych textov, stále s presvedčením, že nesmie byť vianočný. Najlepší bol napokon bez diskusie text Už idú. Ani raz v ňom nezaznie slovo Vianoce, ale má celkom jednoznačne sviatočnú atmosféru," dodáva Bejzo o skladbe, ktorá je na pomedzí ska, jazzu a popu.

V deň, keď skladba vznikla, museli členovia Polemicu dokonca opustiť chalupu na Kysuciach a predčasne sa vrátiť do Bratislavy. Reálne totiž hrozilo, že množstvo snehu im odreže cestu od civilizácie. Pieseň Už idú hráva Polemic v predvianočnom období na svojich koncertoch už dva roky, vyšla však až na tohtoročnom albume Horúce časy.

Úplne nový vianočný singel predstavila aj skupina IMT Smile. Samostatný nosič s novou vianočnou pesničkou Ivana Táslera s názvom Najkrajšie Vianoce je súčasťou koncertného albumu 2010: Odysea Live, ktorý vyšiel minulý týždeň. Zároveň je však pieseň dostupná na voľné stiahnutie exkluzívne na titulke www.hudba.sk.

Samotný album 2010: Odysea Live zachytáva neopakovateľnú atmosféru z aprílového turné IMT Smile 2010: Odysea Dva Tour, ktoré navštívilo 15 000 fanúšikov. Pesničky skupina nahrávala na vystúpeniach v prešovskej športovej hale, ktorú východniari zaplnili do posledného miesta, a tiež vo vypredanom PKO v Bratislave. Na albume nechýbajú prvé dva úspešné single Bozk a Letná z ostatnej štúdiovky, ktorú ešte stále môžu fanúšikovia počuť v slovenských rádiách. Živú nahrávku okrem nových skladieb dopĺňajú najväčšie hity.

Informácie a foto za skupinu Polemic poskytla Eva Bacigálová, o novinke IMT Smile informoval Edo Kopček.

Súvisiaci interpreti: IMT Smile, Polemic