Česká pop-rocková skupina Chinaski vydala v septembri prvý štúdiový album od smrti ich spoluzakladateľa, bubeníka a textára Pavla Grohmana. Nahrávka s názvom Není na co čekat (2010) je symbolicky venovaná aj jemu, pričom hold kapelníkovi dala kapela predovšetkým singlom Šatna.

"Človek, ktorý pozná históriu našej skupiny, spozná, že je to pieseň pre Pavla a komu to nedôjde, tak nevadí, bude to pre neho iba smutná pesnička na záver albumu," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA spevák Michal Malátný. Štyridsaťročný líder zoskupenia, mimochodom Grohmanov spolužiak zo základnej školy, je autorom textu k tomuto singlu.

Myšlienka napísať pesničku o šatni prišla podľa jeho vlastných slov vlani, keď sa Chinaski presúvali z jedného festivalu na druhý.

"Odchádzali sme z jednej šatne, ja som sa poobzeral po miestnosti a prišlo mi smutno. Boli tam obložené misy, ktorých sa nikto nestihol ani dotknúť, nedopité fľaše. Došlo mi, že práve tam mi Pavel chýba najviac. Napísal som teda ten text a ako keby zo mňa spadol veľký kameň, vyrovnal som sa s tým. Bol som schopný to pomenovať a od tej strašnej životnej skúsenosti utiecť. Uľavilo sa mi. Vedel som, že o Pavlovi niečo napíšem, iba som nevedel kedy a ako, no a vo chvíli, keď to na mňa prišlo, zo mňa spadla obrovská ťarcha," povedal Malátný.

Pod čerstvou nahrávkou českej formácie je Pavol Grohman, ktorý zomrel 25. júla 2008 vo veku 38 rokov pri dopravnej nehode, podpísaný aj pri piesni 7 hříchů. "Tú pesničkou začali robiť s Frantom, no nestihli ju dokončiť. Text som sa teda podujal dokončiť ja, no bola to hrozná práca. Vždy, keď dokončujete prácu po niekom, je to ťažké. On sa k tomu nemôže vyjadriť, neviete ako to myslel. Nakoniec tomu pomohla jedna noc strávená v štúdiu, keď do toho zasiahol producent Milan Cimfe a spolu sme to dopísali. Pavel mal rozpísaných dosť veľa textov a ja som si spočiatku myslel, že na albume ich bude omnoho viac, no je veľmi ťažké dokončovať ich," pokračoval spevák.

O skupine Chinaski je známe, že majú radi Slovensko, slovenskú tvorbu a tunajších interpretov. Aj na nahrávke Není na co čekat počuť slovenčinu a to z úst populárnej speváčky Zuzany Smatanovej. Päťnásobná držiteľka ocenenia Slávik vokálne obohatila až dve skladby. Prvou z nich je pieseň Takmer svätý, ku ktorej napísal text Vlado Krausz, druhou pesnička Digitálně.

"V refréne skladby Digitálně nám chýbal nejaký ženský hlas. Povedali sme si, že keď už tu Zuzana je a tak pekne spieva, tak poďme skúsiť ešte tieto vokály. Myslím, že to bol dokonca nápad producenta Milana Cimfeho," povedal Malátný. Dodal však, že s touto piesňou mal problém, pretože sa v nej rapuje, čo pre Chinaski nie je najprirodzenejšia poloha. "Keď sme hlasovali o tom, čo dáme na album, tak ja som bol za to, aby táto skladba na nahrávke nebola. Mne spojenie s rapom jednoducho nesedí. Nechal som sa však presvedčiť kapelou a tiež Zuzanou a definitívne ma presvedčilo to, ako to znie naživo, až tam som jej prišiel na chuť," vysvetlil spevák.

Pri popise novinky Není na čo čekat je nemožné nespomenúť meno producenta Milana Cimfeho, ktorý album nielen produkoval, ale naň nahral aj niekoľko nástrojov vrátane bicích, basy, gitary a perkusií a dokonca k tomu pridal aj vokály. "Milan Cimfe je jedným z mála schopných producentov v Česku a my sme s ním vlastne ešte nikdy album nerobili. Iba nám na minulej nahrávke produkoval tri alebo štyri pesničky. Je to živel, ktorý úplne srší energiou. Padli sme si do oka a do ucha a spýtali sme sa ho, či by nám neprodukoval nový album. Mali sme to maximálne pripravené, nahrávali sme to naživo. Povedali sme si, že kašleme na nejaké počítače a všetky tieto vymoženosti. Nahráme to do pásu a všetko naraz, ako keď hráme koncert. Okrem spevu a dychov sme všetko nahrali týmto spôsobom. Potom ale nastali situácie, keď niektoré pesničky potrebovali trochu pomôcť a v tej chvíli nastúpil Milan, vzal do ruky čo najmenej pravdepodobný nástroj a niečo tam vymyslel. Vystriedali sme už niekoľko producentov, no Milan je iný v tom, že má super nápady, ktoré dokáže okamžite zrealizovať. Nie je to iba teoretik. Napríklad ak má pocit, že bicie až tak nejdú, tak si za ne sadne a nahrá to. A navyše je s ním neuveriteľná zábava," opísal prácu s Cimfem Michal Malátný.

Novú štúdiovku Chinaski predstavili v Česku na šiestich veľkých koncertoch. Teraz ju plánujú naživo priblížiť fanúšikom v menších českých mestách ako Jičín, Náchod alebo Děčín. Po približne 15 koncertoch by sa skupina mala presunúť na Slovensko. Predbežne na marec si naplánovali šesť slovenských vystúpení, na ktorých sa ako hostka predstaví Zuzana Smatanová.


--
Zdroj: SITA
Foto: Chinaski.cz - Martin Homola

Súvisiaci interpreti: Chinaski