Víťazmi 45. ročníka hudobnej ankety Český slávik sa v sobotu večer v budove pražskej Štátnej opery stali rovnako ako v predchádzajúcich troch ročníkoch Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát. Najpopulárnejším slovenským interpretom v kategórii Slávik bez hraníc je znova skupina No Name, v kategórii Objav roka triumfovala Markéta Konvičková a titul Skokan roka získal Xindl X. Titul Absolútny slávik získala Lucie Bílá.

Slávnostný večer otvoril Martin Chodúr s piesňou Let's Celebrate, nasledoval zostrih záberov z predchádzajúcich ročníkov. Po ňom prišla na rad kategória speváčok, pričom počas prehľadu nominácií na pódium pozvali legendu českého popu Yvettu Simonovú. Tej dodatočne odovzdali symbolického Zlatého slávika za prvý ročník ankety v roku 1962, keď sa síce umiestnila druhá za W. Matuškom, v tom čase však boli kategórie spevákov a speváčok spojené.

Medzi speváčkami triumfovala už tradične Lucie Bílá, pre ktorú to bolo už v poradí trináste víťazstvo v tejto ankete. Bílá okrem toho získala aj titul Absolútny slávik za maximálny počet hlasov. Na striebornej priečke sa umiestnila Lucie Vondráčková a za ňou Ewa Farna, pričom toto poradie je rovnaké ako minulý rok.

Medzi spevákmi sa taktiež nekonalo žiadne prekvapenie, keď si Zlatého slávika už po tridsiatyšiesty raz prevzal Karel Gott. Tentokrát mu ho odovzdala operná speváčka Eva Urbanová. Na druhom mieste sa rovnako ako vlani umiestnil Petr Kolář zo skupiny Arakain, ktorý následne zaspieval pieseň zosnulého Petra Muka s názvom Tančíš sama. Bronzovú priečku obsadil Vojtěk Dyk zo skupiny NightWork, ktorý sa spolu s ostanými členmi kapely tešil aj z bronzového slávika v kategórii skupín. V tej sa rovnako ako minulý rok na druhom mieste umiestnila formácia Chinaski a na prvom kapela Kabát, za ktorú prevzal sošku riaditeľ EMI Vladimír Kočandrle.

V kategórii Slávik bez hraníc, ktorá sa udeľuje slovenským interpretom, zvíťazila podobne ako predchádzajúce dva roky formácia No Name. Za ňu prevzala sošku Jana Kirschner. Skokanom roka sa stal hudobník Xindl X, ktorý sa prepracoval zo 110. priečky až na desiatu. Jan Kraus nakoniec odovzdal cenu pre Objav roka 16-ročnej účastníčke súťaže Česko Slovenská Superstar Markéte Konvičkovej.

Prehľad víťazov ankety Český slávik 2010:

Absolútny slávik: Lucie Bílá

Kategória spevákov:
1. Karel Gott
2. Petr Kolář
3. Vojtěk Dyk

Kategória speváčok:
1. Lucie Bílá
2. Lucie Vondráčková
3. Ewa Farna

Kategória hudobných skupín:
1. Kabát
2. Chinaski
3. NightWork

Kategória Objav roka: Markéta Konvičková

Kategória Skokan roka: Xindl X

Kategória Slávik bez hraníc (slovenskí interpreti): No Name

Informácia pochádza z webovej stránky iDnes.cz.

--
Zdroj: SITA
Foto: Dušan Šimánek - Luciebila.com

Súvisiaci interpreti: Kabát, Karel Gott, Lucie Bílá