Hudobná skupina Komajota vydala v novembri tretiu štúdiovú nahrávku s názvom Kolobeh (2010). Naživo ho predstaví na koncertnom miniturné, ktoré odštartuje už zajtra v Košiciach (2.12.) a bude pokračovať v Prešove (3.12.), Humennom (4.12.), Prievidzi (10.12.) a Žiline (11.12.).

Novinka produkovaná Martinom Migašom a kapelou prináša 12 piesní vrátane prvého singlu Voda v koši.

"Doteraz neviem odpovedať na to, prečo sme si ju vybrali ako prvý singel. Táto skladba nie je úplne 'radio-friendly', dodnes majú niektoré rádiá problém s tým zvukom. Ale na druhej strane, na nahrávke sú piesne, ktoré sú určite viac 'radio-hately'," uviedol s úsmevom v rozhovore pre agentúru SITA spevák Martin Husovský.

"Vybral si ju v podstate riaditeľ vydavateľstva Universal Peter Riava. My sme v tých skladbách príliš ponorení a preto dáme na názor človeka, ktorý pri vzniku piesní nebol," pokračoval bubeník Komajoty Stano Čorej, ktorý kedysi pôsobil v skupine Nuda.

Skladby na novej nahrávke otextovali najmä spevákov brat Jozef Husovský, Michal Baláž a Silvia Kaščáková. S touto trojicou skupina spolupracuje už od začiatku kariéry. "Hneď som vedel, že s nimi chcem naďalej spolupracovať. Dostali 'demáče' a mohli si vybrať, k čomu chcú spraviť texty. Potom sme riešili, že o čom by to asi malo byť. Napríklad text ku skladbe Vŕby napísal gitarista skupiny Sunlips Pavol Vozár, avšak tento text vznikol ešte pred rokom a pol. Album sme tvorili dosť dlho, takže nielen hudba, ale i texty mali čas vykvasiť," vysvetlil Martin Husovský.

Prešovská formácia opäť zaujala aj grafikou albumu, ktorú robila ich kamarátka Paulína Rypáková žijúca vo fínskych Helsinkách. "Veľmi sa nám páčili jej práce a tak sme si ju vybrali. Páčia sa nám jej koláže a jej videnie reality. Sadli sme si ako muchy na lep," priblížili túto spoluprácu členovia Komajoty. Zelený booklet nahrávky však nie je dokonalý, pretože texty k piesňam Kolobeh a Piesok dní sa v ňom nachádzajú dvakrát a texty ku skladbám Pavúk a Vŕby v booklete chýbajú. "Trochu nás to štve, lebo človek tomu obetuje rok a pol a potom to niekde v Nemecku pri tlači pokazia a vyzerá to ako odfláknuté," povedal spevák.

Nahrávku Kolobeh Komajota pokrstila 13. novembra v prešovskom "Véčku". Album uviedli do života v sprievode viacerých hostí, napríklad perkusionistu a bubeníka Mira Szirmaia, klaviristu Dana Špinera alebo gitaristu Pavla Vozára. Najbližšie turné kapela odštartuje už vo štvrtok 2. decembra v Košiciach, v decembri vystúpi aj v Prešove, Humennom, Prievidzi a Žiline. "Keby sme to, čo bolo na krste, mohli preniesť aj do iných klubov, mali by sme určite radosť," poznamenal Husovský a dodal, že na jednotlivých vystúpeniach sa okrem stabilnej trojky Komajoty predstaví aj gitarista Pavol Vozár, ktorý hrá aj na klavíri a má tiež na starosti vokály.

Komajota - miniturné k albumu Kolobeh:

2. 12. - Košice, Zebra music pub
3. 12. - Prešov, Jazz wine pub
4. 12. - Humenné, Nostalgia music pub
10. 12. - Prievidza, Diwadlo
11. 12. - Žilina, Smerr pub

Koncerty začínajú vždy o 20:00.

--
Zdroj: SITA, Komajota.sk
Foto: Komajota.sk

Súvisiaci interpreti: Komajota