Americká rocková skupina Soundgarden možno nahrá nový štúdiový album. V rozhovore pre kanadské rádio CFNY-FM to naznačil gitarista Kim Thayil. Inštrumentalista uviedol, že skupina už má nahraté nejaké demá. "Po tom, čo sme sa dali dokopy, bolo prirodzené, že sme začali džemovať a niečo vymýšľať," povedal 50-ročný Thayil.

Gitarista tiež poznamenal, že kapela skompletizovala kolekciu B-singlov a dokončila živý album, ktorý sa na trh dostane po nedávno vydanom retrospektívnom dvoj-CD a DVD Telephantasm (2010). Nahrávka Telephantasm obsahuje aj predtým nevydanú skladbu Black Rain, za ktorú si hudobníci vyslúžili nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší hardrockový výkon.

Soundgarden založili v Seattli v roku 1984 spevák, textár, bubeník a gitarista Chris Cornell, gitarista Kim Thayil a basgitarista Hiro Yamamoto. Na post bubeníka angažovali o dva roky neskôr Matta Camerona. V roku 1990 nahradil Ben Shepherd basgitaristu Yamamota. S prvými dvoma albumami Ultramega OK (1988) a Louder Than Love (1989) nezaznamenali výraznejší úspech, no v poradí tretia štúdiovka Badmotorfinger (1991) sa dostala na 39. miesto v americkom Billboarde a rovnakú priečku obsadila aj v UK Charte.

Ozajstným prelomom bol ale pre Soundgarden americký No. 1 album Superunknown (1994), ktorý popri úmrtí Kurta Cobaina z Nirvany symbolicky ukončil vrcholné obdobie grungeu. Nahrávka obsahovala megahit Black Hole Sun a tiež single Fell on Black Days, My Wave, The Day I Tried to Live a Spoonman. Po nej nasledovala ešte štúdiovka Down on the Upside (1996) a spomenutý rozpad kapely.

Líder Chris Cornell potom rozbehol sólovú kariéru a v roku 2001 sa stal členom kalifornskej superskupiny Audioslave. Bubeník Soungarden Matt Cameron sa po rozpade kapely pridal v roku 1998 ku grungeovej legende Pearl Jam. Comebackové vystúpenie odohrali Soundgarden 16. apríla 2010 v rodnom Seattli. Následne absolvovali ešte niekoľko koncertov a účinkovali aj na známom americkom festivale Lollapalooza.


Soundgarden - Black Rain

Informáciu zverejnila webová stránka NME.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Randy Johnson - Soundgardenworld.com

Súvisiaci interpreti: Soundgarden