Za jasného slnečného počasia, no pri teplote mínus 8 stupňov odohrala skupina Hex minulú sobotu akustický koncert na terase hvezdárne na vrchole Lomnického štítu. Takýmto netradičným spôsobom uviedli jej štyria členovia do života svoj nový album Ty a ja, ktorý sa krstil sviežim vysokohorským snehom. Z vrcholu sa však vrátili len dvaja...

Krstnými rodičmi albumu sa stali ďalší kamaráti Hexu – premrznutý a spoločensky unavený Lasky zo skupiny Para a o niečo lepšie pripravený Ján Gordulič, alias poštár Janko z Pošty pre teba. Ten sa pritom na krste ocitol náhodou - na Facebooku si všimol odkaz členov Hexu, že sa ide krstiť na Lomnický štít a keďže sám práve dovolenkoval v Tatrách, pridal sa ku skupinke. Tú okrem kapely, krstných rodičov a novinárov tvorilo aj niekoľko fanúšikov, ktorí účasť na krste vyhrali v súťaži.

"Hex mám rád celé roky a chodievam aj na ich koncerty," povedal po krste Gordulič. "Páči sa mi na nich, že majú pesničky o všetkých fázach života – o rozchode, o žúrovaní, o Vianociach. Hex si tak môžem púšťať v akejkoľvek životnej situácii." S priebehom akcie boli spokojní aj členovia skupiny Hex, hoci v nadmorskej výške nad 2600 metrov a v silnom mraze sa ich gitary rýchlo rozlaďovali. "Sme radi, že môžeme našu novú hudbu poslať do sveta z najvyššieho obývateľného miesta na Slovensku," dodal Yxo.


Reportáž z krstu albumu Hex - Ty a ja na Lomnickom štíte



Podľa všetkého sa Yxo a Tybyke počas nášho rozhovoru s gitarovou sekciou napokon úspešne vyprázdnili a kapela bude vo svojej činnosti pokračovať aj naďalej. S Ďuďom a Fefem sme sa rozprávali aj o novom albume a prezradili, že ho na jar predstavia na klubovom turné.


Ďuďo a Fefe (Hex) o albume Ty a ja

Album Ty a ja skupiny Hex je od 26. novembra k dispozícii na stiahnutie na Hudba.sk v sekcii MP3 Albumy, klasické CD nosiče sa na trhu objavia v polovici decembra. Okrem Hexu sa na príprave albumu podieľali aj hostia – fanúšikovia na nosiči nájdu dueto s Janou Kirschner, spoločnú pesničku so skupinou Čechomor či raperom Vecom. Skladby z nového albumu najbližšie odznejú napríklad aj na silvestrovských oslavách v centre Bratislavy.

--
Text: Patrik Marflák, Eva Bacigalová
Video: Vladimír Labát (kamera a strih), Patrik Marflák (réžia a rozhovor)
Foto: archív Hex

Súvisiaci interpreti: Hex