Koncert fínskej speváčky Tarje Turunen, ktorý sa mal 18. decembra uskutočniť v športovej hale v Martine, sa presúva do priestrannejšieho športového stánku – ŠH Koniareň v Ružomberku. Dôvodom je podľa organizátorov "duálne obsadenie" martinskej haly. Ružomberská športová hala je po rekonštrukcii a zažila už veľké koncerty domácich kapiel, po rokoch sa tu konečne uskutoční aj vystúpenie zahraničnej hviezdy. A nie jednej, na Slovensko v rámci turné Tarje Turunen zavíta aj nemecká formácia Freedom Call a dve ďalšie kapely.

Freedom Call sa u nás úspešne zviditeľnili začiatkom roka na spoločnom turné so svojimi slávnejšími krajanmi Gamma Ray. V úlohe špeciálneho hosťa sa im však dostalo len krátkych 40 minút vystúpenia. Na koncertoch s Tarjou Turunen v Nitre (17.12.) a v Ružomberku (18.12.) odohrajú hodinové sety. V Trenčíne vystúpia 16. decembra na samostatnom koncerte v klube Piáno s 90-minútovým setom.

Tarja Turunen svoje turné zatraktívnila aj ďalšími dvoma kapelami, ktoré taktiež hrajú symfonický metal a v ich čele stoja ženy. V hudbe Benighted Soul sa symfonické pasáže striedajú s mohutným zvukom elektrických gitár a krásnym, miestami až operným hlasom Géraldine Gadaut. Francúzska kapela Kells sa prezentuje kombináciou gothic-pop-symphonic metalu s prvkami klasickej a elektronickej hudby. Aj v tomto prípade ide o kapelu s "frontwoman", takže s výnimkou Freedom Call na čele s charizmatickým Chrisom Bayom pôjde v Nitre aj v Ružomberku o malé "festivaly ženských vokálov".

Čo sa týka samotnej Tarje Turunen - tá tento rok vydala svoj tretí sólový album What Lies Beneath, ktorí si jej fanúšikovia pochvaľujú ešte viac ako predchádzajúcu nahrávku My Winter Storm (2007). Pozitívnymi slovami nešetria ani kritici, jej novinka je kompaktnejšia, sviežejšia a viac orientovaná do gotického rocku a metalu. Tarja taktiež potvrdila, že aj táto časť turné bude "camera friendly", teda ľudia si môžu do haly vniesť fotoaparáty a urobiť si spomienkové fotky.

Tarja Turunen (+Freedom Call, Benighted Soul, Kells)
17. 12. 2010 - Nitra, ŠH Olympia
18. 12. 2010 - Ružomberok, ŠH Koniareň

Freedom Call - samostatný koncert
16. 12. 2010 - Trenčín, Piano klub

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Poliak z agentúry EPG.

Súvisiaci interpreti: Tarja Turunen