Česká hudobná legenda Kabát vystúpi 12. marca 2011 v Košiciach. Formácia združená okolo speváka Josefa Vojteka zahrá v Steel Aréne, ktorá bude mať vo februári päť rokov. Kabát na východe Slovenska predstaví nový štúdiový album s názvom Banditi di Praga (2010).

Nahrávka, ktorú na trh uviedli 10. decembra, obsahuje 15 skladieb. Skupina ju nahrávala dva mesiace v štúdiu Sono. Kabát sa zásluhou predaja tejto nahrávky dostali už cez magickú hranicu jedného milióna predaných nahrávok. Album Banditi di Praga je ich desiatou štúdiovou nahrávkou, prvou po štyri roky starom albume Corrida (2006).

Skupina Kabát vznikla v roku 1983 v českých Tepliciach. Zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek (basgitara) a Tomáš Krulich (gitara). Neskôr sa k nim pridali Josef Vojtek (spev), Ota Váňa (gitara) a Radek Hurčík (bicie nástroje). V prvých rokoch kapela nebola koncertne aktívna a to najmä pre nevôľu miestnych úradov. Neskôr museli jej členovia absolvovať povinnú vojenskú službu. V roku 1991 na scéne debutovali albumom Má jí motorovou a o rok neskôr k nej pridali živú nahrávku s príznačným názvom Živě! (1992).

Kapela sa tešila veľkej popularite a tak s ňou podpísalo zmluvu vydavateľstvo EMI, pod ktorým Kabát vydáva nahrávky dodnes. Nasledovali albumy Děvky ty to znaj (1993), Colorado (1994), Země plná trpaslíků (1995), Čert na koze jel (1997), MegaHu (1999) a Go satane go (2000). Spomedzi nich bola najúspešnejšia nahrávka Colorado s hitmi ako Starej bar alebo Colorado, z ktorej sa predalo približne 100-tisíc kusov. V roku 2001 skupina zrekapitulovala svoju tvorbu na výberovke Suma sumárum. Turné pri príležitosti vydania kompilácie navštívilo viac ako 60-tisíc ľudí.

Takmer dvojnásobný počet ľudí navštívilo ich turné v roku 2003, ktoré predznamenalo vydanie albumu Dole v dole (2003). Táto nahrávka potvrdila status Kabátu ako jednej z najúspešnejších skupín v Českej republike. Kapela sa o tri roky neskôr prezentovala albumom Corrida (2006). Od roku 2004 začal Kabát pravidelne vystupovať na slovenskom festivale Topfest, kde účinkoval zatiaľ každý rok s výnimkou roku 2006.

V roku 2009 kapela absolvovala megakoncert v Prahe, kde ich vystúpenie sledovalo viac ako 65-tisíc ľudí. Tento koncert z hľadiska návštevnosti pokoril i vystúpenie speváčky Madonny v českej metropole v tom istom roku. Skupina Kabát má na svojom konte šesť ocenení popularity Slávik, v roku 2003 triumfovali aj na výročných cenách Akadémie populárnej hudby Anděl a to v kategóriách Skupina a Album roka - rock (Dole v dole). Prvé ocenenie Anděl získali už v roku 1997 v kategórii Hard & Heavy.

Informáciu zverejnila webová stránka Steelarena.sk.

--
Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/kabat

Súvisiaci interpreti: Kabát