Český pesničkár Tomáš Klus nedávno absolvoval sériu koncertov so slovenskou speváčkou Janou Kirschner. Dvojica sa na prelome novembra a decembra predstavila v ôsmich českých a moravských mestách a šnúra vyvrcholila 7. decembra koncertom v bratislavskom klube Hlava XXII. V rozhovore pre agentúru SITA Tomáš rozprával o ich spolupráci, prístupe ku koncertovaniu ale aj o svojich možnostiach preraziť na slovenskom trhu.

Ich spolupráca podľa neho fungovala na princípe jin a jang. "My s Janou vlastne robíme veľmi podobnú vec, ale s úplne iným prístupom k nej. Pretože Jana operuje s intimitou okamihu, hrá hudbu, ktorá je svojím spôsobom nahá, zatiaľ čo ja som niekedy až teatrálny - vicemajster sveta v trápnosti, a baví ma to, baví ma tú atmosféru a náladu podrobiť neuveriteľnej krivke," prezradil mladý hudobník.

Preto počas koncertu zvykne striedať smutné piesne a piesne s vážnymi témami s veselými a ľahšími. "Nemám rád hromadné trúchlenie a nechcem tých ľudí uvádzať do nejakého smútku, pretože si myslím, že smútok je na doma. V momente, keď chce byť človek smutný, tak nech je smutný s blízkymi a so mnou nech sú smutní len chvíľu, aby sme spolu prežili všetky odtiene nálad," vysvetlil, prečo počas koncertov rád strieda nálady piesní. Práve v tom vidí spevák a gitarista rozdiel medzi sebou a Janou Kirschner i princíp jin a jang. Ako hovorí, obaja operujú s tým istým, "teda s nejakým vyjadrením sa cez piesne, ale jedno je s veľkou nadsádzkou a druhé je priame - až takmer telesné".

Na svoje koncerty sa ale Tomáš Klus nijako špeciálne nepripravuje, pretože má rád autentickosť a snaží sa reagovať na náladu publika. "Väčšinu vecí, ktoré robím na koncertoch, robím s tým, čo by mne ako fanúšikovi bolo nejakým spôsobom sympatické. Mám rád, keď koncert prebieha tak, ako neprebehne nikde inde, keď sa tam dejú veci, ktoré sú jedinečné," prezradil s tým, že neverí na scenáre a playlisty, lebo koncerty sú vydarené alebo nevydarené z 50-tich percent vďaka publiku. Preto sa skôr snaží vycítiť atmosféru publika a vyberať piesne podľa nej. Koncerty teda vždy začína rovnakou neutrálnou piesňou, ktorá je "veselá - neveselá a rýchla - nerýchla", a na základe reakcií publika sa rozhodne ako pokračovať.

Po svojom slovenskom debute by sa podľa vlastných slov rád znovu vrátil, no najprv chce niekoľkými koncertmi zistiť, či má slovenskému publiku čo ponúknuť. Ďalšie plány na Slovensku preto zatiaľ nemá. "Myslím, že je potrebné urobiť nejakým spôsobom tú sondu, pretože nemám rád tlačenku a nedokážem si ani vážiť ľudí, ktorí sa nechajú niekam tlačiť, takže ak ten záujem bude, budem veľmi šťastný, ale keď nebude, tak sa z toho nezbláznim," priznal, no zároveň dodal, že ak by predsa záujem bol, rád by začal inak ako doma. Ak by napríklad dostal možnosť, že by nejaké jeho piesne hrali v rádiu, chcel by, aby to boli iné piesne, ako tie, čo sa hrali v Česku.

"Tým, aký som bol „rozjuchaný“, že som dostal príležitosť nahrať album, a že ma budú hrať v rádiách, tak som súhlasil s tým, že niekto vyberie pieseň do rádia, ale potom som musel zápasiť s tým, že som bol zaškatuľkovaný tam, kde som nechcel byť, a teda, že som milovník s gitarou," vysvetlil svoj zámer začať na novom trhu nanovo. I keď totiž má množstvo piesní o láske a sám seba označuje za "fanúšika lásky", má podľa vlastných slov i množstvo iných tém, ktoré sú aktuálne či už v Česku alebo na Slovensku, a to sú rôzne politické témy, či piesne "o zhýralosti českého školstva", teda piesne s názorom, ktorými by sa chcel prezentovať slovenským fanúšikom a fanúšičkám ako pravý pesničkár.

Ako ale prezradil, o možnostiach na Slovensku už hovoril s niekoľkými ľuďmi a zostáva len rozhodnúť, akým smerom sa vydať. "Tých ľudí, ktorí mi píšu zo Slovenska, aj keď sa zdá, že je tých e-mailov veľa, tak vlastne vo výsledku je to strašne málo na to, aby som mohol urobiť sám nejaký koncert, takže skôr si myslím, že je výhodnejšie uvažovať o spolupráci s niekým, ale ešte vôbec neviem s kým, kto by bol ochotný ma prijať pod svoje ochranné krídla," uzavrel.

--
Zdroj: SITA
Foto: Tomasklus.cz

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus