Kultová britská formácia Radiohead vyjadrila súhlas s vydaním DVD z minuloročného koncertu v hollywoodskom Henry Fonda Theatre, ktoré pripravili ich fanúšikovia. Charitatívne vystúpenie skupiny, na ktorom sa zúčastnilo 1 400 priaznivcov, nakrúcali dovedna 14 kamerami. Väčšinou išlo o amatérske zábery, často zhotovené pomocou iPhoneu.

Lístky na koncert si vydražili v online aukcii, pričom zisk z podujatia putoval zemetrasením zničenému Haiti, konkrétne organizácii Oxfam America.

Rovnaký charitatívny zámer má i koncertné DVD, ktoré sa začalo predávať už počas Vianoc systémom "zaplať koľko chceš". Jeho predajom Haiti získalo zatiaľ ďalších 11 500 amerických dolárov (približne 7 300 eur).

Hlavnou autorkou myšlienky vydať charitatívny koncert na DVD bola Inez Rogatsky z New Yorku. Spojila sa s Taliankou Andreou a ďalšími autormi záznamov a vytvorili celistvé dielo. "Zozbierať všetky záznamy trvalo iba chvíľku - asi dva až tri mesiace," povedala v rozhovore pre BBC 6 Music. Strih mal na starosti kalifornský inžinier Devin. "Robil som to iba cez víkendy, vždy len niekoľko hodín," poznamenal fanúšik. Záznam z koncertu si priaznivci Radiohead môžu pozrieť zadarmo aj na YouTube.


Radiohead For Haiti - January 24, 2010 - Complete Show

Informáciu zverejnila webová stránka bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA
Foto: Kevin Westenberg - Kevinwestenberg.com

Súvisiaci interpreti: Radiohead