V ďalšom pokračovaní série filmov nakrútených na motívy klasických predlôh zaznie hudba, ktorú skomponoval Peter "Ďuďo" Dudák, známy predovšetkým ako spevák skupiny Hex. "Namiesto silvestrovských radovánok na horách sme sa aj so spolupracovníkom Tomášom Slobodom rozhodli, že budeme pracovať," vysvetľuje hudobník.

Ponuku napísať scénickú hudbu pre jeden diel seriálu Nesmrteľní dostal na konci roku 2010, len pár dní po dokončení nového albumu Ty a ja, ktorý Hexáci začiatkom decembra pokrstili na Lomnickom štíte. Oslovil ho režisér Karol Vosátko a hoci na kompletnú prácu zostávalo 11 dní, Ďuďo ponuku prijal. "Za necelé dva týždne sme vytvorili viac ako 50 minút scénickej hudby k dielu, ktorý sa volá Projekt Alfa a vychádza zo známeho príbehu o doktorovi Jekyllovi a pánovi Hydeovi," prezrádza Ďuďo.

Príbeh Projekt Alfa uvedie Slovenská televízia v pondelok 17. januára večer na Jednotke. Hlavnú úlohu si v ňom zahral Miro Noga, ktorý bude aj spolu s ostatnými účinkujúcimi "zasadený" do veľmi netradičného animovaného prostredia. Výsledný dojem sa podľa Ďuďa blíži filmu Sin City, aj v ňom bola podobná technológia použitá. Ďuďo tomu prispôsobil aj svoju hudbu, ktorá vraj bude "jemne hororová".

Hoci väčšina poslucháčov hudby pozná Petra Dudáka takmer výlučne ako speváka skupiny Hex, v muzikantských kruhoch je známy aj ako autor hudby k televíznym inscenáciám alebo divadelným hrám. Spolupracoval s Divadlom West aj s Divadlom GUnaGU, scénickú hudbu robí aj k seriálu Mafstory. "Som rád, keď sa môžem okrem Hexu venovať aj takýmto aktivitám, veď kompozíciu som vyštudoval," smeje sa Ďuďo. "Považujem to za oddych od pop music, keď píšem party pre sláčiky a orchester. Scénická hudba má samozrejme tiež svoje pravidlá, treba ňou podporovať náladu, či konkrétnu emóciu. Nie je to úplne voľné, ale v istom zmysle predsa len slobodnejšie ako pri práci na popovej pesničke."

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Eva Bacigalová, PR manažérka skupiny Hex.

Súvisiaci interpreti: Hex