Na nedeľnom slávnostnom udeľovaní cien Grammy vystúpi aj legendárny hudobník Bob Dylan, ktorý sa predstaví spoločne s kapelami Mumford & Sons a The Avett Brothers, a raper Dr. Dre, ktorý bude sprevádzať Eminema. Speváčka Christina Aguilera bude jednou z hviezd špeciálnej časti programu na počesť soulovej legendy Arethy Franklin.

Bob Dylan aj napriek faktu, že svoju hudobnú kariéru odštartoval už viac než pred 40 rokmi, vystúpil na tomto prestížnom podujatí prvýkrát až v roku 1980. Celkovo sa na odovzdávaní ako vystupujúci interpret predstavil iba štyrikrát, jeho vystúpenie v roku 1998 sa však vďaka umelcovi Michaelovi Portnoyovi stalo pamätným. Dylan a jeho skupina hrali skladbu Love Sick, keď Portnoy vybehol bez trička na pódium, pričom na tele mal namaľovaný nápis "Soy Bomb". Dylan aj napriek tomuto incidentu dohral skladbu až do konca, pričom Portnoy pri ňom tancoval.

Pre raper a producenta Dr. Dre bude účasť na Grammy vôbec prvým televíznym vystúpením za viac než dekádu. Štyridsaťpäťročný raper a producent má taktiež šancu získať aj sošku Grammy, keďže sa produkčne podieľal na Eminemovom albume Recovery (2010), ktorý je nominovaný v kategóriách Album roka a Najlepší rapový album.

Legendárnej speváčke Arethe Franklin vyjadria na udeľovaní cien Grammy poctu viaceré spevácke osobnosti. Osemnásťnásobnej držiteľke zlatého gramofónika, ktorá o ďalšie ocenenia zabojuje aj tento rok, zaspieva okrem Christiny Aguilery aj ďalšia štvornásobná držiteľka Grammy Yolanda Adams, tiež Jennifer Hudson, ktorá za svoj debut získala toto ocenenie v roku 2009, americká country hviezda Martina McBride a líderka britskej formácie Florence and the Machine Florence Welch. Počas samostatných i spoločných vystúpení piatich speváčok zaznejú viaceré z hitov Kráľovnej soulu.

Na pódiu sa počas slávnostného večera udeľovania Grammy naživo ukáže aj americká multiinštrumentalistka Esperanza Spalding. Medzi dávnejšie zverejnenými účinkujúcimi sú Cee Lo Green, Gwyneth Paltrow, Rihanna, Drake, Arcade Fire, Eminem, Lady Gaga, Miranda Lambert, Katy Perry, Justin Bieber, Usher, Jaden Smith, B.o.B, Bruno Mars, Janelle Monáe, Lady Antebellum, Muse a Barbra Streisand. Vystúpi aj Mick Jagger, ktorý si spoločne so soulovým spevákom Raphaelom Saadiqom uctí svojho zosnulého kolegu Solomona Burkea.

Organizátori galavečera zverejnili na oficiálnej webovej stránke Grammy.com aj nové mená prezentujúcich. Ceny odovzdá i dvojnásobný držiteľ Grammy a trojnásobný držiteľ Latin Grammy Marc Anthony, americký R&B spevák a herec Jamie Foxx, speváčka a gitaristka Jewel, americký hudobník John Mayer, ktorý má na konte sedem ocenení, herec Pauley Perrette, ako aj spevák a herec Donnie Wahlberg. Títo ľudia sa pridali k už potvrdeným prezentujúcim, ktorými sú Dierks Bentley, Selena Gomez, Norah Jones, LL Cool J, Nicki Minaj, Blake Shelton, Miley Cyrus, Neil Patrick Harris, Kris Kristofferson, John Legend, členovia nominovanej kapely Paramore a Seth Rogen.

Víťazov 53. ročníka udeľovania cien Grammy vyhlásia na slávnostnom ceremoniáli v nedeľu 13. februára v kalifornskom Los Angeles. Rozhoduje o nich približne 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Priamy prenos bude mať režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa postarajú David Wild a Ken Ehrlich.

Šancu na zisk zlatého gramofónika má tento rok aj slovenská mezzosopranistka Lucia Duchoňová. Neter Karola Duchoňa je s nahrávkou Turina: Canto a Sevilla nominovaná v kategórií Najlepší klasický spevácky výkon.

Informácie zverejnili webstránky Hollywoodreporter.com a Latimes.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Sony Music

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan, Dr. Dre, Christina Aguilera