Americká rocková skupina Soundgarden na svojej oficiálnej webovej stránke soundgardenworld.com potvrdila, že pracuje na novom štúdiovom albume. Bude to ich prvá štúdiovka nahrávka po 15 rokoch. "Za posledných pár mesiacov sme spolu skúšali, tvorili sme skladby a zabávali sa spolu, čím sme opäť objavili kreatívnu silu Soundgarden. Cítime sa veľmi dobre. Máme zopár vynikajúcich skladieb, ktoré už čoskoro nahráme. Ďakujeme vám za vašu podporu," napísali na stránke.

Nahrávanie novej štúdiovky už v decembri naznačil gitarista Kim Thayil. Skupina Soundgarden vydá 22. marca vôbec prvý živý album od začiatku pôsobenia na scéne. Nahrávka s názvom Live on I5 bude obsahovať nielen najväčšie hity kapely ako Black Hole Sun či Spoonman, ale i coververzie od The Beatles (Helter Skelter) a The Stooges (Search and Destroy).

Album nahrávali ešte v roku 1996 na viacerých amerických koncertoch. Táto novinka bude druhým albumom Soundgarden po ich lanskom návrate na scénu. V septembri kapela vydala retrospektívnu nahrávku Telephanatasm. Tá obsahuje aj predtým nevydanú skladbu Black Rain, za ktorú si hudobníci vyslúžili nomináciu na Grammy v kategórii Najlepší hardrockový výkon.

Soundgarden založili v Seattli v roku 1984 spevák, textár, bubeník a gitarista Chris Cornell, gitarista Kim Thayil a basgitarista Hiro Yamamoto. Na post bubeníka angažovali o dva roky neskôr Matta Camerona. V roku 1990 nahradil Ben Shepherd basgitaristu Yamamota. S prvými dvoma albumami Ultramega OK (1988) a Louder Than Love (1989) nezaznamenali výraznejší úspech, no v poradí tretia štúdiovka Badmotorfinger (1991) sa dostala na 39. miesto v americkom Billboarde a rovnakú priečku obsadila aj v UK Charte. Ozajstným prelomom bol ale pre Soundgarden americký No. 1 album Superunknown (1994), ktorý popri úmrtí Kurta Cobaina z Nirvany symbolicky ukončil vrcholné obdobie grungeu. Nahrávka obsahovala megahit Black Hole Sun a tiež single Fell on Black Days, My Wave, The Day I Tried to Live a Spoonman.

Po nej nasledovala ešte štúdiovka Down on the Upside (1996) a rozpad kapely. Líder Chris Cornell potom rozbehol sólovú kariéru a v roku 2001 sa stal členom kalifornskej superskupiny Audioslave. Bubeník Soungarden Matt Cameron sa po rozpade kapely pridal v roku 1998 ku grungeovej legende Pearl Jam. Comebackové vystúpenie odohrali Soundgarden 16. apríla 2010 v rodnom Seattli. Následne absolvovali ešte niekoľko koncertov a účinkovali aj na známom americkom festivale Lollapalooza.

--
Zdroj: SITA
Foto: Soundgardenworld.com

Súvisiaci interpreti: Soundgarden