Slovenská skupina Dlhé diely, ktorá od roku 2006 pokračuje v pôsobení na hudobnej scéne ako duo Longital, odohrá 14. apríla špeciálny koncert. Vystúpenie v bratislavskom Divadle Malá scéna bude oslavou desiateho výročia založenia spoločného hudobného projektu speváčky a basgitaristky Shiny a gitaristu Dana Salontaya. Okrem nich sa však predstavia aj muzikanti Martin Zajko a Ajdži Sabo, ktorí boli v prvých rokoch jeho neodmysliteľnou súčasťou.

Dlhé diely teda v pôvodnej zostave zahrajú fanúšikom známe skladby ako Moruša, Otvorenou krajinou čiTato. Predskokanom na podujatí bude post-alternatívna formácia Šramot z Čadce. Koncert začína o 19:00, vstupenky sa dajú kúpiť v predpredaji na stránke Slnkorecords.sk za 6 eur.

Jadro skupiny Dlhé diely/Longital tvorí Shina, ktorá zároveň vedie renomované slovenské vydavateľstvo Slnko Records a pôvodne jazzrockový gitarista Daniel Salontay, neskôr známy experimentami a unikátnou sláčikovou technikou. V prvej zostave skupiny boli aj gitarista Maťo Zajko a perkusionista Igor Ajdži Szabo, obidvaja známi štúdioví hudobníci a spoluhráči Jany Kirschner, Richarda Mullera a ďalších. Po ich odchode sa nakrátko ku skupine pridali Marián Slávka a Peter Lipa ml., dnes už známe mená slovenského jazzu a popu. V súčasnosti funguje Longital ako duo a rovnocenným členom skupiny je aj technológia - dotyková obrazovka Lemur Jazz Mutant na vytváranie rytmov a zvukov.

B I O G R A F I A

Skupina vznikla na jar 2001 pod pôvodným názvom Dlhé diely - podľa skaly na okraji Bratislavy, kde sa Dano so Shinou rok predtým presťahovali. Tam vznikli prvé demá a neskôr aj všetky nahrávky. Po personálnych zmenách a čoraz častejšom koncertovaní v zahraničí sa v roku 2006 premenovali na jednoduchšie znejúci Longital, čo je historický názov lokality z čias, keď tam boli vinice a sady. Skupina má na konte osem štúdiových albumov vo vydavateľstve Slnko records, remixový album a koncertný album, za ktorý obrdžala v minulom roku hlavnú cenu Nadácie Tatra banky za umenie v sekcii hudba.

Na Slovensku a v Čechách je Longital rešpektovanou stálicou alternatívnej scény. V posledných 4 rokoch sa dvojica stala ambasádorom slovenskej hudby v zahraničí. Odohrali koncerty na festivaloch a v kluboch v dvanástich európskych krajinách, v minulom roku absolvovali úspešné turné v USA, vrátane vystúpení na najprestížnejšom festivale amerického kontinentu SXSW v Austine. Zahraniční promotéri u nich oceňujú hudobnú originalitu a exotiku pesničiek spievaných po slovensky.

Podrobnosti o jubilejnom koncerte

Dlhé diely (Shina, Dano Salontay, Martin Zajko, Ajdži Szabo)
14. 4. 2011 - Divadlo Malá scéna (Dostojevského rad 7, Bratislava)
Začiatok koncertu: 19:00 (predkapela Šramot)
Vstupné: 6 eur (predpredaj na www.slnkorecords.sk)

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Shina z Longitalu/Dlhých dielov/Slnko records.

Súvisiaci interpreti: Longital